Het is ongelooflijk dat Simon Vestdijk nooit een Nobelprijs heeft mogen ontvangen

De ingezonden brieven van woensdag 31 januari.

Simon Vestdijk aan het werk in de tuin, 1 mei 1936. Beeld anp

Brief van de dag: Simon Vestdijk natuurlijk!

Arnon Grunberg vraagt welke Nederlandse schrijver de Nobelprijs voor de literatuur zou moeten krijgen (Voetnoot, 30 januari). Natuurlijk kan dat er maar één zijn: Simon Vestdijk. Het is werkelijk ongelooflijk dat deze auteur, met wie geen enkele Nederlandse schrijver zich kan meten, deze prijs nooit heeft mogen ontvangen. Het zou van het Nobelcomité van historisch inzicht getuigen dit verzuim postuum te herstellen.

Jan van Genderen, Westzaan

'Ja tenzij' is geen probleem

Met ergernis lees ik argumenten van tegenstanders over het 'ja tenzij' voor donorregistratie. Zij doen alsof er onrecht wordt gedaan door mensen te 'dwingen' een keuze te maken. Nu is deze verplichting er niet en met alle gevolgen van dien. Een keuze met vergaande gevolgen voor mensen die wachten op een orgaan en de nabestaanden van de overledene.

D.C. Meerburg gooit het op de 'onderkant' van de maatschappij (Geachte redactie, 30 januari). Dit is een oplosbaar probleem. De 'keuze' kunnen we aanbieden op allerlei momenten. Bijvoorbeeld bij het ophalen van je ID, wat minstens om de 5 jaar moet. Gewoon mondeling, dus ook 'laaggeletterd Nederland' kan dit aangeven. Maar als je niets doet is het antwoord op de keuze automatisch 'ja'.

Ongeacht de uitslag van de stemming in de Eerste Kamer stel ik voor dat mensen die kiezen voor 'nee' of die geen keuze maken (bij een 'nee tenzij') ook geen organen in ontvangst mogen nemen.

Stefan Hendriks, Apeldoorn

Louche

Wanneer een commercieel bedrijf de methode Pia Dijkstra zou gebruiken om producten in de markt te zetten, zou het als een louche bedrijf worden aangemerkt.

Er is slechts één eerlijk systeem. Je komt (met voorrang) in aanmerking voor een orgaan als je minimaal twee jaar als donor staat geregistreerd. Dan wordt registratie eigenbelang. Dit kun je als overheid op vele momenten aan de burgers duidelijk maken. Als je je niet registreert, kom je achter in de rij en heb je niemand, behalve jezelf, iets te verwijten.

Als deze wet erdoor komt, trek ik na 52 jaar mijn registratie in.

Peter Visser, Uffelte

Ingvar Kamprad

In het artikel over de overleden Ikea-oprichter Ingvar Kamprad staat: 'Dat de meubels namen kregen, werd toegeschreven aan de dyslexie van oprichter Kamprad, die moeite zou hebben met nummering van zijn producten.'

Als ik het goed lees, zou Kamprad dan geen dyslexie maar dyscalculie moeten hebben gehad. Misschien verklaart dat waarom de miljardair zo zuinig was?

Bas Heiligers, Hulsberg

Geweldig, die NS

Al dat gejammer over de NS. Wij reizen regelmatig met de trein. Toegegeven, niet altijd in de spits.

In december, tijdens de sneeuw, gingen we op weg van Twente naar Gouda voor een crematie. De site gecheckt: wel vertraging, maar Utrecht-Gouda reed. 'Nee', zei de conducteur, 'er gaat geen trein op dat traject. Maar wij zorgen dat u toch in Gouda komt.'

Op station Utrecht werden we opgehaald met een taxi en op kosten van de NS op de plaats van bestemming gebracht. Wat een service! Mag ook wel eens gemeld worden.

Eefja Schukken, Aadorp

Valsemunters

De kop boven het artikel 'Valsemunter valt steeds vaker door de mand' (Economie, 27 januari) wordt onderbouwd met het feit dat het aantal gevonden bankbiljetten het afgelopen jaar met 8,4 procent is afgenomen. Uit dat feit zou je eerder moeten concluderen dat valsemunters steeds minder worden betrapt.

Hans Vernimmen, Nijmegen

Stook geen hout

De Gezondheidsraad wil de luchtkwaliteit verder verbeteren (Ten eerste, 24 januari). Het schadelijke fijnstof (ruim 9.000 voortijdige sterfgevallen) is een belangrijk speerpunt.

Houtkachels en open haarden worden onderschat als milieuprobleem. Ook 'goed' hout en goede kachels leveren fijnstof. De meer dan 1 miljoen houtkachels in Nederland produceren meer fijnstof dan alle personenauto's samen.

De overlast van houtkachels is meestal erg lokaal, bij de buren en zeker niet alleen bij mist. Als de wind verkeerd staat, heb je buiten de neiging om een mondkapje op te doen en alle ramen en kieren moeten dicht. Dus ook geen frisse lucht meer in huis. Wettelijk is er niets geregeld. Alleen bouweisen ter bescherming van de stoker. Net als de roker zet de stoker zijn buren in de rook, alleen lijdt hij er zelf niet onder en kunnen de buren er niet voor vluchten. Hout stoken is gezellig en houtkachels zijn een trend. Ook door de stijgende energieprijzen zullen mensen meer gaan stoken.

Beste politici: hoog tijd dat jullie dit gaan aanpakken. Net als bij vuile diesels: een roetfilter erin of verbieden. Snelle gezondheidswinst gegarandeerd.

W. Kuijpers, Eindhoven

Uitlaatgassen

Het is in de context van de geschiedenis bijzonder wrang dat de firma Volkswagen nog niet weet wat de invloed van uitlaatgassen van auto's is op mensen (Ten eerste, 30 januari).

De toevoeging dat het niet ongewoon is, maakt het nog ernstiger.

Flip Tabeling, Oegstgeest

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden