ColumnAleid Truijens

Het is nu echt tijd om God de klas uit te sturen

Kinderen van een jaar of 8 leren op de moskeeschool dat overspeligen, homoseksuelen, geloofsafvalligen en ‘tovenaars’ verdienen te worden gedood ‘met een zwaard’. Dat kinderen met wie je op straat speelt je vijanden zijn. Dat iemand een gelukkige kerst wensen ‘erger is dan moord’. Als dít geen kwaadaardige discriminatie, haatzaaierij en ophitsen tot moord is, wat in godsnaam dan wel?

Dat vroegen veel Tweede Kamerleden zich ook af na het zien van deel van de reportage in Nieuwsuur, en het eerste artikel in NRC Handelsblad over wat er kinderen in hun vrije tijd geleerd wordt op salafistische scholen. Ze overtroefden elkaar in verontwaardiging: ze waren, ‘geschokt’, ‘verbijsterd’, dit was ‘afschuwelijk’ en ‘verwerpelijk’.

Die verontwaardiging was een béétje gespeeld. Mooi werk van Nieuwsuur en NRC, maar dat op Koranscholen, vaak gefinancierd door islamitische regimes, de sharia wordt onderwezen en haat tegen onze samenleving wordt gepredikt, is al vijftien jaar bekend. Bij elk nieuw bericht werd na een diepe, verontwaardigde zucht het wegkijken weer hervat.

Nu wordt geroepen om maatregelen. Maar ja, hoe dan? Weekendscholen zijn geen regulier onderwijs hè? Vrijheid van godsdienst hè. En vrijheid van meningsuiting: het is niet verboden om mensen met een ander geloof te haten. Hier vormen twee mooie grondrechten, het recht op vrijheid van meningsuiting en het recht op uitoefening van godsdienst, een giftig mengsel. Maar waar hebben we artikel 1 van de Grondwet dan voor, dat discriminatie verbiedt? En artikel 137d van het Wetboek van Strafrecht, dat aanzetten tot haat en geweld strafbaar stelt?

Eerlijk gezegd was ik meer geschokt door het tweede deel van het onderzoek, dat een dag later naar buiten kwam, over haatzaaierij en prediken van discriminatie op gewone islamitische basisscholen. Scholen die door de overheid worden bekostigd. Je verwacht toch dat de Onderwijsinspectie in de gaten heeft wat daar wordt onderwezen. Maar nee.

Op de scholen van de islamitische scholenkoepel ISBO – 44 basisscholen! – wordt ook homohaat en afkeer van ongelovigen in de kinderhoofdjes gegoten. Uit door de koepel zelf uitgegeven lesboeken leren kinderen dat Allah homoseksualiteit verafschuwt en wreed bestraft, en dat oogcontact met leden van het andere geslacht uit den boze is. Meisjes wordt gezegd dat ze hun lichaam van top tot teen moeten bedekken. Meteen verbieden, zou je zeggen. Dit is regulier onderwijs! De Onderwijsinspectie zag eerst geen reden tot een verbod, maar moet van minister Slob de ISBO-scholen nu toch gaan onderzoeken.

Hier is artikel 23, over de vrijheid van onderwijs, het obstakel. Dat legitimeert dat leerlingen kwalijke onzin naar binnen gelepeld krijgen. Niet alleen op moslimscholen. Er zijn ook scholen van andere gezindten die, met overheidsgeld, denkbeelden propageren die tegen de democratische rechtsstaat ingaan.

Het is om moedeloos van te worden. Ik zie, als eerder hier gezegd, maar één oplossing: houdt iedere God – de Heiland, Allah, Jahweh, Krishna of de Regenkoning – buiten de schooldeur. Onze veelgeroemde vrijheid van onderwijs is ontspoord. Artikel 23 is een vrijbrief geworden voor ongeremde indoctrinatie. Het houdt de segregatie in stand, staat toe dat kinderen angst wordt aangejaagd en dat ze onwetend worden gehouden van mensenrechten. Je zal maar een homoseksueel moslimkind zijn, sidderend voor de hel.

Gun iedere burger zijn geloof, maar stuur alle kinderen naar een openbare school. Een school waar je christelijk, joods, moslim of boeddhist mag zijn, waar je hoort wat andere godsdiensten inhouden. Een school waar kinderen niet leren wat hun ouders graag willen, maar wat ze nodig hebben om zelf te leren nadenken. Het wordt zo langzamerhand tijd.

Dit is de voormalig katholieke schrijfster van het omstreden islamitische schoolboek over puberteit

Asma Claassen groeide op in een katholiek gezin, bekeerde zich tot de islam en schrijft nu het ene na het andere boek voor de islamitische jeugd. Wie is deze vrouw?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden