LezersbrievenWoensdag 10 juni

Het is niet zwart-wit

De ingezonden lezersbrieven van woensdag 10 juni

Redactie
null Beeld AFP
Beeld AFP

Brief van de dag

‘Witte mensen moeten een inburgeringsdiploma halen’, ‘Witte mensen moeten hun witte huiswerk doen…’ Ik dacht dat geen racisme was dat je niemand beoordeelt, veroordeelt of indeelt in hokjes op grond van haar of zijn huidskleur. Ik voel me opeens opgehokt in de groep witte racisten die opgevoed moeten worden, alleen omdat ik wit ben.

Ook ik voel boosheid als ik George Floyd vermoord zie worden, ik wil dat ook laten zien en horen. Ik herinner me het verbijsterde gezicht van Matthijs van Nieuwkerk toen Gloria Wekker hem een paar jaar geleden doceerde dat hij over het onderwerp niet mee kon praten en denken, omdat hij wit was en dus bevooroordeeld en per definitie vooringenomen.

We weten allemaal dat we vooringenomen zijn, dat we mensen te snel in hokjes indelen, en ik heb best een grote bereidheid er veel bewuster van te worden en ermee aan de slag te gaan, maar als ik wit huiswerk moet maken omdát ik een witte huidskleur heb, sla ik meteen het boek dicht, sorry.

Laten we het inclusief maken, denk niet wit, denk niet zwart, denk niet zwart-wit. Ik ben niet zo van mijn hand opheffen, niet van de gebalde vuist, ik wil mijn hand uitsteken, een hopeloos verouderd gebaar in deze tijden.

Marius Veenker, Rotterdam

Loten

De opinie van Han van der Maas is er één vanuit de comfortabele positie van de meerderheid die de impact van uitloten niet van nabij heeft meegemaakt. Loten is slechts eerlijk als iedereen identiek is. Echter: we zijn niet gelijk. Loten is volstrekte willekeur. Talent, ambitie en inzet doen er niet meer toe. In een wereld waarin je wordt voorgehouden zelf verantwoordelijk te zijn voor je succes, wordt je toekomstplan gedwarsboomd door zoiets ongrijpbaars als het lot. En je omgeving? Die vindt het hooguit vervelend voor je, maar gaat snel over tot de orde van de dag, opgelucht dat jouw lot hen niet treft. Hoe oneerlijk wil je het hebben.

Rene Herremans, Haarlem

Coronaproof

‘Steden zullen hun inwoners meer in de gaten gaan houden’, denkt hoogleraar stad en regio Gert-Jan Hospers. Dat moet om de stad coronaproof te maken. Er komen meer toezichthouders die in parken en winkelstraten gaan controleren en ook het technologisch toezicht zal worden uitgebreid. ‘Dat kan digitale surveillance zijn of het meten van je lichaamstemperatuur voor de toegang tot een openbaar gebouw’, aldus de econoom.

Dit is een doodeng verhaal. Op de radio kun je al reclames horen voor koortsdetectiesystemen van bedrijven die mooi een graantje mee willen pikken in tijden van crisis. De rillingen gieren je over de rug als je hun websites bekijkt. Infraroodcamera’s meten de temperatuur van elke bezoeker. Is je lichaamswarmte volgens het systeem niet in orde, dan komt er een akoestische of visuele waarschuwing, waar alle medebezoekers en personeel getuige van zijn.

Word je dan zonder pardon weggestuurd of komt er een medisch onderlegd persoon naar de ingang die je gezondheidssituatie onderzoekt? De camera’s kunnen ook beelden opnemen. Wat gebeurt daar dan mee?

Dit soort meetsystemen zijn uiterst onbetrouwbaar. Een hoge temperatuur kan een indicatie van corona zijn, maar kan ook zijn dat de tandarts net een kies heeft getrokken, dat je een opvlieger hebt, hevig gesport of aan kanker of een auto-immuunziekte lijdt.

Zulke inbreuk op de privacy moet niet mogen. De corona-app ligt al zwaar onder vuur bij privacybeschermingorganisaties. Betrek dit onzalige idee hier ook bij en steek er een stokje voor. Om eens een cliché van stal te halen: het lijkt hier wel China.

Heleen den Beer Poortugael, Soest

Balans

Mijn werkdag begint met het lezen van deze krant. Veel verhalen over de grote problemen: corona, racisme, klimaat, energie, grondstoffen etc. Vervolgens aan het werk: hoe krijgen we voldoende mensen opgeleid om ambities op het vlak van gezondheid en duurzaamheid waar te kunnen maken. Veel technologie en socio-economische aspecten. Vervolgens met mijn zoon de schooldag doornemen. Dan gaat het over naamvallen, onregelmatige werkwoorden, spellingsregeltjes en uitzonderingen. Communiceren, ook in BV Engels, doen ze onderling prima, maar al dat taalonderwijs is erg zwoegen en beklijft nauwelijks. Vakken als geschiedenis, aardrijkskunde, natuurkunde komen af en toe aan bod. Fantastisch dat we jongeren voorbereiden op een leven als taalvirtuoos. Die zijn zeker nodig. Maar een blik op de buitenwereld zou meer balans in ons onderwijs moeten brengen.

Gino van Strijdonck, Almere

Mestoverschot

De veestapel op stal levert het mestoverschot op, hoofdzakelijk omdat die mest zo goedkoop mogelijk wordt opgevangen in waterbunkers onder de stallen. Met een beter ontwerp, waarbij de verse mest direct wordt afgevoerd naar een biogasinstallatie produceer je niet alleen biogas, maar voorkom je methaangas in de atmosfeer en stikstofbelasting in de grond. De effluent van de biogas installaties kun je drogen en levert goede en neutrale mest op. Het biogas kun je naar energie omzetten als de zon niet schijnt, of verwerken tot lng voor vrachtverkeer en bussen, of zelfs opwaarderen en in het aardgasnetwerk pompen. Het begint met een slimmer ontwerp van veestallen.

Sjoerd Nienhuys, Hilversum

Racisme

Opsporing verzocht. Dit tv-programma zal binnenkort ook wel van de buis moeten in verband met racisme.

Stefan Huizenga, Harlingen

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden