CommentaarONTMOETING MÁXIMA MET BIN SALMAN

Het is niet Máxima's taak de zaak-Khashoggi met de Saoediërs te bespreken

Uiteraard doet de koningin niet aan politieke demonstraties. Maar gewoon wegblijven was ook een optie.

Koningin Máxima tijdens de G-20 top vlak naast de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman.Beeld AP

Niet voor het eerst rees deze week de vraag wie onze koninklijke familie eigenlijk adviseert in politiek netelige kwesties. De koning en koningin en de rest van de familie komen vaker dan goed voor ze is negatief in het nieuws met hun keuzes , variërend van de aankoop van vakantiehuizen en de verkoop van kunstwerken tot onhandige ontmoetingen met omstreden leiders. Voor een instituut dat politiek volstrekt neutraal wil zijn, staan de Oranjes net iets te vaak in de wind. Het beeld van koningin Máxima beleefd op bezoek bij de Saoedische kroonprins – zojuist door de VN beschuldigd van de brute moord op de journalist Jamal Khashoggi – is een nieuwe aflevering in de serie koninklijke ongelukjes.

Verzachtende omstandigheden zijn er wel. Indien we als land, door schade en schande wijs geworden, van mening zijn dat de partners van onze staatshoofden recht hebben op een maatschappelijk leven, is het niet helemaal te voorkomen dat zij zich soms op glad ijs begeven. Máxima’s inspanningen als VN-gezant voor betere toegang tot financiële diensten, vooral voor meisjes, brengen haar per definitie in landen waar mensenrechten en gelijke behandeling niet hoog staan aangeschreven. Zou zij die landen mijden, dan deed ze haar werk niet goed.

Minister Blok van Buitenlandse Zaken wees er terecht op dat ook een jaarlijks gesprek met de aankomend voorzitter van de G20 tot Máxima’s routine als VN-gezant behoort. Zij en de VN hebben er alle belang bij om het thema juist daar op de agenda te krijgen.

Het is niet Máxima’s schuld dat uitgerekend Saoedi-Arabië volgend jaar de G20 ontvangt en het is ook niet haar taak om de zaak-Khashoggi met de Saoediërs te bespreken. Daar hebben we een premier voor. Juist als ze het wel had gedaan, of met veel kabaal demonstratief was weggebleven, had ze haar politieke rol te groot aangezet.

Wel valt het de koningin, haar entourage en vooral het kabinet te verwijten dat zij niet hebben ingezien dat ook het alternatief, een vrijblijvend beleefdheidsbezoek, nogal misplaatst zou ogen. Een snel opkomend griepje als excuus om weg te blijven, was hier een pragmatische oplossing geweest.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden