Het is hoog tijd om de veesector gezond te maken

Commentaar

Koeien in een stal in Hellendoorn Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Het probleem van de Nederlandse veeteelt werd woensdag treffend geïllustreerd door het mestbesluit van de Europese Commissie. Innig tevreden incasseerde minister Schouten van Landbouw een nieuwe ontheffing: Nederlandse boeren mogen nog twee jaar meer mest produceren dan hun Europese collega's.

Schoutens lobby is geslaagd, de veehouders halen opgelucht adem. Op het moment dat de minister dit succesje vierde, was de inkt nog niet droog van de waarschuwing van de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur: de veestapel zal fors moeten krimpen om de klimaatdoelen van Parijs te halen. Anders neemt de veehouderij in 2050 de totale toegestane Nederlandse broeikasuitstoot voor haar rekening. Dat mogen kabinet en Tweede Kamer beschouwen als een alarmsignaal. Want in het politieke klimaatdebat liggen intussen vele opties op tafel van verkeersheffingen en de windmolenparken tot het sluiten van de kolencentrales maar een serieuze inkrimping van de veestapel hoort daar niet bij. Sterker: in het regeerakkoord benadrukt het kabinet dat 'volumebeperkende maatregelen' niet de voorkeur hebben. De van oudsher sterke Nederlandse veehouderslobby heeft nog altijd een flinke vinger in de pap bij partijen als CDA en VVD.

Minister Schouten benadrukt terecht dat de veeteelt bij Nederland hoort. Afbraak is dan ook niet nodig, grondige hervorming wel. Het stelsel is gebouwd op te goedkope bulkproductie, die overeind wordt gehouden met subsidies en ontheffingen perverse prikkels die nadelig uitpakken voor het milieu, het dierenwelzijn en het klimaat. Een kabinet dat zichzelf graag afficheert als het groenste aller tijden kan daar niet langer aan voorbijgaan.

Het wordt tijd om de sector gezond te maken. Om te beginnen met gericht fiscaal beleid: belast producten uit de intensieve veeteelt extra, stimuleer de productie en de consumptie van vlees en zuivel uit duurzame, diervriendelijke stallen. Het regeerakkoord was in dat opzicht een gemiste kans. Gelukkig ligt het thema nog op tafel bij de groots opgezette brainstormsessie die binnenkort moet leiden tot een Nationaal Klimaatakkoord.

Daar moet het dan maar gebeuren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.