LezersbrievenVrijdag 29 januari

Het is goed de focus vast te houden op het autochtone deel van de bevolking die van alles aan hun coronalaars lapt

De ingezonden lezersbrieven van vrijdag 29 januari.

Redactie
Een jonge relschopper wordt door de politie aangehouden in Rotterdam. Beeld EPA
Een jonge relschopper wordt door de politie aangehouden in Rotterdam.Beeld EPA

Brief van de dag: let ook op de rellende witte mannen

Het valt op dat de focus zich plotseling volledig richt op de allochtone jochies en jongemannen die rellend de eigen wijk op de kop zetten. Zowel in de politiek als bij de onvermijdelijke deskundigen hoor je meteen de bekende mantra achterstand, opleiding, stage, werkperspectief, et cetera. Allemaal waar, maar bijna gênant als het wordt gebracht als een totaal nieuw inzicht.

Tegelijkertijd sneeuwt het feit onder dat op twee opeenvolgende zondagen in Amsterdam witte mannen gevechtsbereid op het Museumplein neerstrijken. Dat geldt ook voor de zogenaamde vreedzame demonstranten die er gaan zitten met regenjas en -cape al aan, want ‘de waterwerper zal wel komen’. Deze mensen weigeren bewust koffie te drinken op anderhalve meter in het Westerpark. Hoe zit het met hun achterstand, opleiding, stage of werkperspectief? Of zit het wel goed daarmee en is het slechts een verzetje op zondagmiddag.

Kortom, het is goed de focus ook vast te houden op het autochtone deel van de bevolking die van alles aan hun coronalaars lapt. En dan laat ik de moedige rol van de voetbalsupporters en FDF-boeren maar even buiten beschouwing. Wees bewust van je eigen klassiekers zou iemand tegen deze groeperingen moeten zeggen.

Bert Struyvé, Assen

Boos

Nu verneem ik al maanden en maandenlang in de media dat zo’n beetje iedereen in Nederland boos is op het beleid van de regering. De toeslagaffaire, boeren die boos zijn op het kabinet, jongeren zijn boos op het beleid, ouderen boos vanwege pensioenstelsel, de bevolking boos over de trage oplossingen voor het coronavirus, boosheid omdat de rijken rijker worden en de armen armer, boos omdat het klimaatbeleid te traag op gang komt, enzovoort.

Maar nu blijkt uit peilingen dat iedereen weer doodleuk op de twee partijen gaat stemmen die dat allemaal veroorzaakt hebben, namelijk de VVD en het CDA. De mensen zijn niet boos, ze zijn dom.

Maarten Kools, Amsterdam

Winkels

Natuurlijk heb ook ik met verbijstering gekeken naar de uitbarsting van geweld in onze winkelstraten deze week. Toch denk ik dat de idioten die winkelruiten intrappen niet het grote gevaar zijn voor die winkelstraat. Want terwijl wij met zijn allen vol verontwaardiging de kranten volschrijven en talkshowtafels vullen over jongeren, die om welke reden dan ook de ruiten inslaan van onze middenstand, zijn het grote online winkelbedrijven die ongebreideld onder straatniveau de fundering van diezelfde winkelstraat wegspoelen.

Stukje bij beetje. Winkel voor winkel. Geen haan die er naar kraait in de samenleving.

Maarten Brand, Haarlem

Dienstplicht

Zou het weer invoeren van de algemene dienstplicht (sociaal of militair) van ongeveer 6 maanden tot een jaar, zo tussen 17 en 20 jaar al niet een hoop narigheid oplossen? Het geeft de jongeren met een achterstand inkomen, tijdelijk onderdak en mogelijkheid tot een vakopleiding. Het zal ongetwijfeld wat kosten, maar hiermee komen we wel tegemoet aan de Navo-investeringen.

Andre Veth, Alphen aan den Rijn

Polariserend

Ik neem aan dat weinig van de jongeren die afgelopen dagen stenengooiend en plunderend de straat op gingen de column lezen van Heleen Mees. Gelukkig maar, anders zou ik me niet meer buiten durven wagen: zo polariserend zie je het zelden. Ja, ik ben ook voor eerlijk delen (en compensatie van coronaschade), daarom stem ik al jaren op een partij die daarnaar streeft. En ja, dan zal ik ook moeten inleveren. Doe ik met liefde. Maar de tegenstelling ouderen-jongeren is een valse, en Mees wakkert die flink aan.

Het gaat om een herverdeling tussen arm en rijk, tussen de Quote 500 en die alleenstaande ouder op driehoog achter, tussen aandeelhouders van grote bedrijven en de zelfstandige winkelier op de hoek.

Selma Markhorst, Nijmegen

Babyboomers

Graag zou ik willen dat columnisten van de Volkskrant het thema babyboomers niet steeds opnieuw oppakken en deze generatie van alles toedichten, met haar zogenaamde financiële rijkdom. Klopt, we zijn een grote generatie. Na de oorlog werden er veel kinderen geboren. Arm en rijk. Kerk en staat stimuleerden dit.

Geboren in die tijd maakte het wel degelijk uit of je meisje of jongen was, de plek waar je werd geboren en hoe vermogend je ouders waren. Als meisje waren de kansen geringer om te studeren. Werd je geboren in het zuiden of oosten, dan was de kans om geen werk te vinden of werkeloos te worden vele malen groter.

De waarden van huizen verschilt duidelijk in deze streken met woningen in de Randstad, tot op de dag van vandaag.

Crisis hebben wij als babyboomers om de tien jaar meegemaakt. Oliecrisis, werkeloosheid, ict, kredietcrisis en deze pandemie.

Gezorgd voor onze ouders en onze kinderen, en opgepast op onze kleinkinderen. Ook dat is steun en betekent financiële hulp. In de economie wordt dit niet in geld uitgedrukt.

Kortom er zijn schatrijke, rijke, minder rijke, minder arme en arme babyboomers, net zoals bij andere generaties. Dat is heel normaal.

Magda Savelsbergh-Crutzen, ­Hillegom

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden