commentaar

Het is een vreugdevol weekend, maar we zijn nog niet uit de gevarenzone

Een lege zaal in DeLaMar. Het theater mag van het kabinet open, maar houdt de deuren voorlopig nog dicht.  Beeld ANP
Een lege zaal in DeLaMar. Het theater mag van het kabinet open, maar houdt de deuren voorlopig nog dicht.Beeld ANP

Het zou goed zijn als het kabinet blijft hameren op de risico’s.

Het is een van de weinige fouten uit de coronacrisis die het ­demissionaire kabinet volmondig heeft erkend: toen vorig jaar rond deze tijd het aantal besmettingen en ziekenhuisopnamen snel daalde, gingen te snel vrijwel alle remmen weer los en kregen we eerder dan veel andere landen de tweede golf over ons heen. Een gedisciplineerder land als Denemarken heeft dat beter gedaan, niet eens vanwege de strengere overheidsmaatregelen, maar omdat de Denen zelf geneigd zijn de basisregels beter in acht te nemen.

Dat zit niet in het karakter van de Nederlandse ­bevolking, weten we na een jaar experimenteren. Als hier de eerste cijfers van rood naar oranje gaan, zwelt de roep om festivals aan. Elke versoepeling wordt onmiddellijk gevolgd door lobby’s die het sneller willen. En de ministersploeg is daar ondanks de ervaringen van vorig jaar niet ongevoelig voor.

Vooropgesteld: dit is voor veel mensen een vreugdevol weekend. Veel horeca-uitbaters kunnen eindelijk weer een beetje normaal gaan draaien, de culturele sector ziet het leven terugkeren en honderdduizenden tieners maken zich op voor een normale maandag op school. Dat werd tijd.

Toch dreigt de vreugde daarover overstemd te worden door de pleidooien om meteen alweer verder te gaan. De vraag of er voetbal mag worden gekeken op grote schermen in de openlucht zal in de komende twee weken nog heel dominant worden. De experts die waarschuwen dat andere landen voorzichtiger zijn, dat veel kwetsbare mensen niet volledig beschermd zijn, dat de groepsimmuniteit nog niet is bereikt en dat we nog niet weten hoelang de vaccins beschermen, ­dreigen in een achterhoedegevecht te belanden.

Toch is in de veelbesproken ‘dans met het virus’ het struikelgevaar nog niet geweken. Zie de terugslagen in Portugal en op de Griekse eilanden. Het zou goed zijn als het kabinet daarop blijft hameren, zeker nu we weten dat de volksaard bepaalt dat we toch altijd iets onvoorzichtiger zijn dan de overheid voorschrijft.

Er was immers nog een fout die het kabinet later erkende: dat de beperkingen in het najaar van 2020 te laat werden opgeschaald toen dat weer nodig bleek. Iedereen is erbij gebaat als we het debat daarover in augustus niet opnieuw hoeven voeren.

In het Volkskrant Commentaar wordt het standpunt van de krant verwoord. Het komt tot stand na een discussie tussen de commentatoren en de hoofdredactie.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden