Columnbert wagendorp

Het is een onprettig vooruitzicht op de Mega Beukmix je ic-bed uit te trillen

null Beeld
Bert Wagendorp

Aankomende zaterdag, 24 april, is op het Chasséveld in Breda de Oranjedag van Radio 538. Tienduizend mensen hebben een kaartje van 37,50 euro gekocht en zijn van plan er acht uur lang lekker tegenaan te gaan met onder anderen Afrojack, Kraantje Pappie en Snollebollekes (‘10.000 man efkes lillik uit de slip schieten’). Het betreft hier overigens geen festival, maar een onderzoek, meer precies een ‘opschalingstest’ in het kader van de tweede fase van de Fieldlab Evenementen. Het is wel de vraag of het onderzoek in Breda doorgang kan vinden, want de weerstand groeit.

Zondagavond hadden een kwart miljoen mensen de petitie ‘Met 538 de zorg geminacht’ ondertekend. Die is bedacht door dokter Rogier Crolla, die werkzaam is in het Amphia Ziekenhuis, hemelsbreed 400 meter verwijderd van het onderzoeksterrein. Hij vindt de Oranjedag ‘een slag in het gezicht van patiënten en zorgverleners’.

Het is natuurlijk bepaald een onprettig vooruitzicht op de Mega Beukmix van Snollebollekes je ic-bed uit te trillen. Bovendien vrezen ze in het Amphia dat de eerste hulp wordt overstroomd door oververhitte en volgegoten Fieldlabbers. Het kabinet vindt dat het evenement moet doorgaan, het wetenschappelijk belang staat voorop. Links Rechts!

De Fieldlab Evenementen zijn bedoeld om te kijken of en vooral hoe evenementenland Nederland weer open kan. De line-up van deelnemende organisaties is indrukwekkend. Er zijn vier ministeries bij betrokken. In andere landen zou zoiets niet kunnen, omdat ze daar in de verste verte niet kunnen tippen aan onze overlegcultuur en zo’n plan zou eindigen in chaos. Wij hebben voor de Fieldlabs eventjes een geheel nieuwe taal opgetuigd, met ‘doorstroomlocaties’, ‘customer journey’s’, ‘gestapelde bouwstenen’, ‘risicobeheersingsmodellen’ en een proces van ‘opschalen, verbreden en verdiepen’.

Het Songfestival in mei in Rotterdam is ook een Fieldlab Evenement. Het is wel belangrijk dat Jan Smit, Edsilia Rombley en Chantal Janzen de Europese kijkers straks goed uitleggen wat we hier ondanks de besmettingscijfers precies aan het doen zijn en waarom er opeens 3.500 man publiek in de zaal zit. Anders staan we internationaal te kijk als onverantwoordelijke idioten en doen ze overal snel de grenzen op slot.

Er is al veel te doen geweest over de kosten van de 445 Fieldlab Evenementen. Het kabinet heeft daarvoor 925 miljoen euro uitgetrokken. Bijna een miljard is best veel: voor 2021 stond de cultuur als geheel voor ruim een miljard op de rijksbegroting. Hoe het kabinet straks bezuinigingen van een paar honderd miljoen erdoor moet jassen is onduidelijk – die pikt niemand meer, nu opgewekte geldsmijterij de norm is geworden.

Ziekenhuisbestuurders, artsen en zorgverzekeraars stuurden dit weekend een brief naar Hugo de Jonge; ze vinden de Fieldlab Evenementen onzinnig. Het geld had beter kunnen worden geïnvesteerd in een gezonde samenleving, schreven ze. Bovendien is straks iedereen gevaccineerd, dus wat moet je dan met de resultaten van het Fieldlabonderzoek?

Ik vind dit een miskenning van de creatieve impuls die het Fieldlabproject teweeg brengt. Degene die de Fieldlabs heeft bedacht én de overheid zover heeft gekregen een miljard te doneren moet meteen in het nieuwe kabinet worden opgenomen als minister van Innovatieve Projecten. Het betreffende genie moet in staat worden geacht heel Nederland te veranderen in een 24/7 Fieldlab waar het ondenkbare denkbaar wordt, waar vliegvelden in zee worden gelegd, iedereen hypergezond is en elk jaar een miljoen huizen worden gebouwd. En dat met Snollebollekes elk jaar het Songfestival wint.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden