ColumnSheila Sitalsing

Het is een beetje Second Love, de verhouding tussen ChristenUnie en SGP

Ze onderhouden een intrigerende knipperlichtrelatie. Dan staan ze elkaar weer eens teleurgesteld de maat te nemen en vallen er bittere verwijten (‘Zo ken ik mijn medestrijders niet’), dan kruipen ze toch weer knus bij elkaar, en trekken ze op gezamenlijke kieslijsten als één man op bij verkiezingen. Omdat er veel is dat ze scheidt maar ook een hoop dat ze bindt, zoals de gedeelde wens tot het laten horen van ‘een duidelijk christelijk geluid’ in de jammerlijk geseculariseerde politiek waar men altijd op zijn hoede moet zijn voor wereldse collega-politici die te pas en te onpas het bijzonder onderwijs willen afschaffen of euthanasie, abortus, gayprides en andere goddeloze zaken lopen te propageren.

Bij die vrijages hebben ze immer een schuin oog gericht op het thuisfront, want die keurt de romance niet altijd goed, kijkt soms met argusogen toe, jammert soms vertwijfelt ‘je verloochent ons toch niet?’ Je zou haast zeggen: het is een beetje Second Love, de verhouding tussen ChristenUnie en SGP.

En nu is het weer mis. Er is een ander, ze heet Forum voor Democratie en terwijl de SGP opzichtig naar haar lonkt, wil de ChristenUnie niks van haar weten. In CU-kring leven bezwaren tegen een vunzig filmpje, afkomstig van een extreemrechtse en antisemitische site, dat Forum onlangs verspreidde. Er zijn bezwaren tegen het klimaatstandpunt van Baudet. En tegen ‘uitspraken’ in het algemeen. Bij de SGP kijken ze anders tegen de zaak aan, zien ze in Baudet een medestander in belangrijke kwesties.

Er kwam gedonder van in de Europese familie van Europese Conservatieven en Hervormers, waarin SGP en ChristenUnie al langer als één partij opereerden (onder een best wel lang motto, want dat krijg je ervan als je op twee achterbannen tegelijk wil surfen: ‘Samenwerking Ja, Superstaat Nee, voor een christelijk geluid in Europa’). Forum voor Democratie sloot zich met zijn drie Europese zetels aan bij die conservatieven en hervormers. De ChristenUnie krijtte ‘over mijn lijk’ en stapte eruit. De SGP, die FvD volmondig welkom heette in de Europese familie, staat nog te twijfelen tussen loyaliteit aan het oude vriendje en zich vlijen aan de voeten van de woest aantrekkelijke borealen. Derk Jan Eppink, die zijn politieke zwerversbestaan voor zolang het duurt heeft ingeruild voor een Europese FvD-zetel, twitterde alvast triomferend: ‘FvD is zojuist toegelaten tot de ECR-groep in het Europees Parlement. Bij acclamatie! Alleen ChristenUnie was tegen en verliet de zaal. De honden blaffen maar de karavaan trekt verder!’

Ook in Zuid-Holland heeft Forum een wig gedreven tussen de twee oude geliefden. Ook daar trokken SGP en ChristenUnie op met één lijst. Ook daar weigerde ChristenUnie deel te nemen aan een provinciebestuur als de mannen van Baudet ook zouden meedoen. Ook daar zag de SGP het probleem niet. ‘Dat CU/SGP niet aanhaken om in Zuid-Holland samen met FvD een college te vormen, is een gemiste kans. Aan de SGP heeft het niet gelegen’, twitterde SGP-voorman Kees van der Staaij bitter.

Er was wel meer bitter twitterverkeer de afgelopen dagen tussen SGP’ers en CU’ers. Van SGP’ers die zichzelf ‘realisten’ noemen en hun partij manen het voorgoed uit te maken met de veel te ‘linkse’ types van de ChristenUnie. Van CU’ers die de SGP-broeders verwijten geen oog te hebben voor ‘inclusiviteit’ en voor ‘politici die verdeeldheid zaaien’.

Zo kan hun god het nooit bedoeld hebben.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden