De Flexibele OpiniemakerThomas Hogeling

Het is de (retorische) vraag of een column in de krant de plek is om aangiften aan te kondigen tegen lezers

null Beeld Melissa de Gier
Beeld Melissa de Gier

De Flexibele Opiniemaker verdedigt wekelijks een opinie waar op dat moment behoefte aan is. Ditmaal: de zaak Pam versus Kooistra.

Nu de Volkskrant niet langer een vaste ombudsman heeft, lijkt het me logisch dat ik wanneer nodig die rol op me neem. Deze week bijvoorbeeld, want er is sprake van een conflict tussen een columnist en een oud-redacteur.

‘Ik besloot eens uit te zoeken of je in Nederland iemand zomaar een racist mag noemen’, schreef Max Pam vorige week. De conclusie: een aangifte van advocaat Peter Plasman namens Pam, tegen Sybren Kooistra die zijn column racistisch noemde. Elders in deze krant reageert Kooistra vandaag op die aangifte.

Dat laatste juich ik als incidenteel ombudsman van harte toe: hou de ophef altijd binnen de eigen gelederen, je wil in deze zware tijden niet dat lezers zich genoodzaakt voelen naar een andere titel te verhuizen om de rel volledig tot zich te kunnen nemen. Goed werk. Daaruit volgt ook een tik op de vingers van Kooistra: hij heeft de gewoonte zijn veelvuldige en felle kritiek op de Volkskrant te doen vergezellen van een link naar het opzegformulier. Niet meer doen graag.

Dan het oordeel. ‘De anus is een verwaarloosd lichaamsdeel’, ‘boomer is in diepste wezen een discriminerend woord’ en ‘magikjekwakkiedan is een belediging voor mijn sperma’: Pam schuwt doorgaans niet het beestje bij de naam te noemen. De column waar het om draait laat echter wel ruimte voor eigen invulling. Kooistra interpreteert het als racistisch en alles overwegend is dat niet onbegrijpelijk. Bovendien wordt niet de columnist zelf, maar zijn column racistisch genoemd.

Dat maakt de aangifte kansloos. Voor de bühne, zo u wil. Het is bovendien de vraag of een column in de krant de plek is om aangiften aan te kondigen tegen lezers. Voor wie niet bekend is met het fenomeen retorische vraag: het antwoord is nee.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden