CommentaarLerarentekort

Het is de hoogste tijd om leraren tegemoet te komen

Het is te hopen dat de onderwijsstaking partijen aan tafel brengt om de noden in het veld te lenigen.

Deelnemers tijdens de onderwijsstaking van Leraren in Actie in Den Haag.Beeld ANP

Voor de zesde keer in tweeënhalf jaar tijd staat het onderwijs op de barricaden voor betere arbeidsomstandigheden. Opnieuw sluiten duizenden scholen de deuren met de eis dat het kabinet de ‘onderwijs-crisis’ te lijf gaat.

Hoezeer zij het gelijk aan hun zijde hebben, mag blijken uit de onverminderd grote steun van de ouders. Hoewel die er het meeste ongemak van ondervinden, staat nog altijd meer dan de helft van de ouders achter de staking, blijkt uit diverse opinieonderzoeken.

Voor het kabinet is dat een belangrijk signaal. Nederland is doordrongen van het belang van goed onderwijs en is bereid daarvoor belasting te betalen. Daarbij is het wel zaak dat extra investeringen worden ingezet om het meest urgente probleem, het lerarentekort, te lijf te gaan.

Een nieuwe generieke salarisverhoging kan daar wellicht aan bijdragen, maar de grote steden in de Randstad kwamen deze week met slimmere suggesties, van intensievere bovenschoolse begeleiding van het groeiend leger zij-instromers, tot aan grotere klassen (met meer onderwijsassistenten) en, bovenal: extra financiële beloning voor leraren die kiezen voor een baan op scholen waar de nood het hoogst is. Dat idee van prestatiebonussen stamt al uit de jaren ’90, toen het ging om de bestrijding van onderwijsachterstanden, maar is in de praktijk nooit gaan vliegen. De vrees voor scheve ogen is in het onderwijs meestal sterker dan het probleemoplossend vermogen.

Toch hangt van dat vermogen nu veel af. Het is te hopen dat de stakers het kabinet opnieuw aan tafel krijgen. Nog mooier wordt het als minister Slob de portemonnee trekt voor creatieve maatregelen, die bijvoorbeeld ook iets veranderen aan de norm van het deeltijdwerken.

Minder dan de helft van de leerkrachten op de basisscholen werkt 32 uur per week of meer – een gegeven dat steeds minder goed verteerbaar wordt naarmate het tekort verder oploopt. Het is de hoogste tijd om te proberen dat te veranderen, op z’n minst met een experiment met bonussen voor extra gewerkte uren en met goedkope kinderopvang voor de juffen en meesters met jonge kinderen. Ook daar komen scheve ogen van, maar nationale nood breekt wet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden