Column

Het is bewonderenswaardig hoe onaardig Trump is

Hé, hoi, mag ik u even onderbreken terwijl u weemoedig oude foto's van Barack en Michelle zit te bekijken (die ene dat ze giechelig in avondkleding achter op een golfkarretje zitten op weg naar het inauguratiebal, en die andere dat Sacha en Malia nog klein zijn en op hun schoot zitten met witte strikken in het haar) en u nóg een reden geven om Donald Trump te haten? Een reden die in Nederland om de een of andere reden niet doorgekomen is?

Aaf Brandt Corstius
President Barack Obama doet een dansje met Michelle dochter Malia. Beeld epa
President Barack Obama doet een dansje met Michelle dochter Malia.Beeld epa

Trump heeft de 89-jarige aankondiger van de inauguratieparade ontslagen. Even het beroep uitleggen: na de inauguratie is er altijd een optocht door de straten van Washington, en dan zit er een aankondiger in een hokje op Pennsylvania Avenue en die roept om welke belangrijke mensen er meelopen en welke praalwagens de omstanders zien.

Charlie Brotman, de 89-jarige aankondiger, is een goeiig, klein, bebrild mannetje dat veelal in rode wintertruien is gefotografeerd. Hij heeft al vijftien inauguraties gedaan. Hij doet ze sinds Eisenhower.

Deze Charlie Brotman kreeg afgelopen week ineens een mail dat hij bij de komende inauguratie niet meer de aankondiger mag zijn. Trump heeft het baantje gegeven aan Steve Ray, een medewerker van zijn eigen campagne.

Soms vind ik het bijna bewonderenswaardig hoe ostentatief onaardig Trump is. De meeste mensen, vooral politici, weten wanneer ze sociaal wenselijk moeten doen. Een 89-jarig mannetje in een kersttrui die al sinds Eisenhower niets liever doet dan omroepen welke praalwagen er voorbijkomt - het lijkt me geen zware opgave om die gewoon in dienst te houden. Laat hem lekker nog een jaar door die microfoon roepen. Maar dat heeft Trump niet gedaan.

Nu zegt u: 'Aaf, ik speel even advocaat van de duivel. Trump stelt heel wat asocialere dingen voor, daarbij is het ontslaan van één Charlie Brotman niets.' Dat is waar, maar hier speelt mijn oudemannetjessyndroom op: ik vind dingen altijd extra zielig als ze met oude mannetjes te maken hebben. Dat zal vast aan een dieper gelegen vadercomplex liggen, maar er hoeft maar iets petieterigs met een oud mannetje te gebeuren en ik zit al te huilen.

En wat Charlie Brotman overkomt is natuurlijk niet iets petieterigs. Hij heeft zelf in de pers gezegd dat hij na die onslagmail zelfmoord overwoog. Maar dat heeft hij gelukkig niet gedaan. De man is 89!!! Dit is zo zielig!!! (Ik vind zes uitroeptekens hier gelegitimeerd.)

Goed, en dan ga ik nu oude videobeelden bekijken van Barack en Michelle die vlak na de inauguratie sereen en gelukkig meelopen in de optocht op Pennsylvania Avenue, terwijl Charlie Brotman, zijn vingertje op de pagina van het dikke draaiboek met teksten die hij moet uitspreken, aankondigt: 'The President of the United States of America!' En daar lekker een potje bij huilen.

Barack Obama, nadat hij een grap heeft verteld. Beeld afp
Barack Obama, nadat hij een grap heeft verteld.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden