Het is aan de regering om de betrokken staten duidelijk te maken dat export van salafisme naar Nederland hoogst ongewenst is

2018-04-06 13:40:47 ROTTERDAM - De Essalam Moskee. Arabische geldschieters van de grootste moskee van Nederland hebben de geldkraan dichtgedraaid. . ANP BAS CZERWINSKI Beeld ANP

Pas op voor financiering van Nederlandse moskeeën door Saoedi-Arabië en de Golfstaten.

De oorzaak van de snelle groei in Nederland van het salafisme, een verzamelnaam voor fundamentalistische, onverdraagzame stromingen in de islam, kan niet los worden gezien van de miljoenen die Nederlandse moskeeën hebben ontvangen uit olielanden als Saoedi-Arabië, Qatar en Koeweit.

Uit onderzoek van NRC en Nieuwsuur blijkt dat het aantal salafistische moskeeën de afgelopen vier jaar is gestegen van 13 naar 27 en het aantal salafistische predikers van 50 naar 110. NRC publiceerde gisteren een kaart waarop 39 moskeeën staan die om financiering door landen uit de Golfregio hebben gekregen of daarom hebben gevraagd.

De Saoedi’s en de Koeweiti’s willen voor hun euro’s graag een tegenprestatie. Meestal komt die in de persoon van een salafistische imam die de gelovigen boodschappen opdringt die op gespannen voet staan met de normen en waarden van onze democratische rechtsstaat, de scheiding van kerk en staat en gelijke behandeling van mannen en vrouwen.

Zolang een imam zich niet schuldig maakt aan aanzetten tot haat of het oproepen tot geweld, kan hij zich beroepen op de vrijheid van godsdienst. Maar dat neemt niet weg dat het salafisme jonge moslims op verkeerde ideeën kan brengen over hun verhouding met andere Nederlanders. Salafisme kan een eerste stap zijn naar radicalisering en zelfs jihadisme. Moskeebestuurders kunnen dan ook het beste afzien van financiering vanuit de Golfregio.

Het is aan de regering om de betrokken staten duidelijk te maken dat export van salafisme naar Nederland hoogst ongewenst is. De vraag of de geldstromen uit Saoedi-Arabië en de Golfstaten aan banden kunnen worden gelegd, is al vaak gesteld, maar tot dusver zonder bevredigend antwoord. Dat moet er nu wel eens komen.

Het onderzoek van NRC en Nieuwsuur suggereert dat het ministerie van Buitenlandse Zaken onderzoek in opdracht van het kabinet door het WODC om de financiering van moskeeën in kaart te brengen, heeft gefrustreerd. Het ministerie kreeg sinds 2010 vertrouwelijke informatie uit de betrokken staten, inclusief lijsten met concrete betalingen aan moskeeën, maar hield dat onder de pet. Een merkwaardige gang van zaken die vraagt om nadere uitleg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden