CommentaarBert Lanting

Het is aan de EU-landen om te proberen Moskou bij zinnen te brengen

Moskou lapt met het incident in de Straat van Kertsj alle afspraken aan zijn laars.

Bert Lanting
De Russische president Poetin spreekt dinsdag in het Kremlin. Beeld AP
De Russische president Poetin spreekt dinsdag in het Kremlin.Beeld AP

Na de inname van de Krim en de militaire steun voor de pro-Russische rebellen in het oosten van Oekraïne is president Poetin aan een nieuw militair avontuur begonnen. Met het opbrengen van drie Oekraïense schepen bij de Straat van Kertsj heeft Rusland laten zien dat het de volledige controle opeist over de Zee van Azov.

Rusland wil de bemanning van de schepen nu voor de rechter brengen wegens illegale grensoverschrijding, maar onder een verdrag uit 2003 tussen Rusland en Oekraïne hebben Oekraïense schepen het volste recht om zonder belemmering door de straat te varen.

Volgens dat verdrag hebben de twee landen gezamenlijk de zeggenschap over de Straat van Kertsj en de Zee van Azov. Maar ook bij de annexatie van de Krim lapte Rusland eerdere afspraken aan zijn laars: in 1994 beloofde het nog plechtig de grenzen van Oekraïne te respecteren in ruil voor het besluit van Kiev zijn kernwapens op te geven.

Met het naar believen afsluiten van de Straat van Kertsj krijgt Rusland een groot deel van de kust van Oekraïne dat de pro-Russische rebellen niet wisten te veroveren in zijn greep.

Moskou rekent erop dat de westerse landen daar in de praktijk weinig tegen kunnen doen. Niemand zit te wachten op een nieuwe Krimoorlog, geen westerling is bereid te sterven voor de Straat van Kertsj.

Maar dat wil niet zeggen dat het Westen lijdzaam moet toezien hoe Rusland internationale afspraken aan zijn laars lapt in een poging een ver verleden – het ‘Nieuw-Rusland’ van Catherina de Grote en de verovering van de Zee van Azov door Peter de Grote – te doen herleven.

Zeker nu de Amerikaanse president Trump zich meer opwindt over CNN en de ‘heksenjacht’ van speciaal aanklager Mueller dan over de spanningen tussen Rusland en Oekraïne is het aan de EU-landen te proberen Moskou bij zinnen te brengen.

Poetin moet weten dat het met zijn militaire avonturen projecten als Nord Stream 2, de nieuwe gaspijpleiding naar West-Europa, in gevaar brengt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden