ColumnSheila Sitalsing

Het interview met prins Andrew is een krachtig statement tegen de monarchie

Het is alweer anderhalf jaar geleden dat Oprah Winfrey in een toespraak die de annalen in is gegaan als een van de indrukwekkendste redevoeringen van het jaar, sprak over ‘meedogenloos machtige mannen’ die veel te lang hun gang hebben kunnen gaan. En over vrouwen die veel te lang niet werden gehoord of geloofd als ze het aandurfden zich uit te spreken tegen mannenmacht. ‘Maar hun tijd is voorbij’, sprak Winfrey onder donderend applaus.

En gevallen zijn ze, één voor één. De filmproducenten, de acteurs, de castingdirecteuren, de tv-presentatoren, de politici. Wangedrag, aanrandingen, verkrachtingen, grab them by the pussy, seksuele intimidatie van piepjonge vrouwen door oude mannen: jarenlang geaccepteerd als iets dat er nu eenmaal bij hoort, maar nu niet meer.

Heel af en toe zien we een glimp van hoe dat werkt, in de hoofden en in de harten van al die mannen die machtsdronken hun recht op vrouwenlichamen opeisen – mannen met dochters, mannen met zusjes. In de categorie studiemateriaal van de denkwereld van geprivilegieerde mannen die denken dat de wereld hun speeltoneel is, valt ook het interview dat Newsnight-presentator Emily Maitlis dit weekend afnam van de Britse prins Andrew.

De prins wordt beschuldigd van een ernstig zedenmisdrijf: hij zou drie maal geslachtsgemeenschap hebben gehad met een minderjarig meisje, hem aangeboden door de kinderverkrachter en handelaar in betaalde seks met tienermeisjes Jeffrey Epstein. Multimiljonair Epstein werd afgelopen zomer dood aangetroffen in zijn gevangeniscel, prins Andrew was met hem bevriend geweest.

Of nou ja, bevriend. Dat zou overdreven zijn, heel erg overdreven, zei Andrew tegen Newsnight, want hij kende Epstein een beetje via een gemeenschappelijke vriendin. Al had hij geregeld verbleven in de huizen in New York en Palm Beach van deze kennis, had hij in zijn privéjet gevlogen, op zijn privé-eiland gelogeerd en hem ontvangen op het familielandgoed Sandringham van de Britse koninklijke familie.

Het interview is boeiend om de hilarische ontkenningen van de prins, die nóg meer last van hevig geheugenverlies blijkt te hebben dan onze premier. Zo heeft hij ‘geen herinnering’ aan een foto waarop hij staat met het meisje dat hem van kindermisbruik beschuldigt (‘ik kan me niet heugen dat ik haar ooit heb ontmoet’), zijn hand geklemd om haar middel (‘Ja, dat ben ik op deze foto, maar ik denk niet dat dat mijn hand is’).

Het is studiemateriaal voor spindoctors die aan hun cliënten willen laten zien hoe het beslist niet moet: ‘Waarom heeft u Epstein bezocht in zijn huis in New York nádat hij veroordeeld was wegens zedenmisdrijven, heeft u daar vier dagen gelogeerd, meegedaan met dinertjes?’ ‘Omdat ik de vriendschap persoonlijk wilde opzeggen. Dat leek me eerzaam.’

Maar bovenal is het interview boeiend omdat het de denkwereld laat zien van een bepaald type man: de prins kán geen seks hebben gehad met minderjarigen in Epsteins villa’s, zegt de prins, want: ‘Als je een man bent, is het plezierig om seks te hebben met iemand. Het is erg moeilijk om iets te vergeten dat plezierig is. Toen de eerste beschuldigingen werden geuit, was mijn eerste reactie dan ook: dat is gek, ik herinner me hier niets van.’

Een krachtiger statement tegen de monarchie als systeem van automatisch overerfbare macht zullen we niet snel meer zien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden