OpinieBrieven

Het IKV heeft nooit geld van de Sovjet-Unie ontvangen

De ingezonden lezersbrieven van vrijdag 20 juli.

Massale vredesdemonstratie tegen kernwapens, Museumplein Amsterdam, 21 november 1981. Beeld Nationaal Archief/Collectie Spaarnestad/NFP
Massale vredesdemonstratie tegen kernwapens, Museumplein Amsterdam, 21 november 1981.Beeld Nationaal Archief/Collectie Spaarnestad/NFP

Brief van de dag: IKV kreeg geen geld van Moskou

In het Postuumartikel over Wibo van de Linde (Ten eerste, 13 juli) maakt Peter de Waard melding van de kritiek van Van de Linde op Mient Jan Faber en het IKV. Het IKV zou geld hebben ontvangen van Moskou en aan de basis zijn geïnfiltreerd door leden van de actiegroep Kruis­raketten Nee. Aantijgingen die in Nederland veel stof deden opwaaien. Dit was echter, aldus Van de Linde zelf, ‘gewoon goede journalistiek’. Feit is evenwel dat hij nooit bewijzen heeft kunnen leveren voor zijn beschuldiging dat het IKV geld kreeg van Moskou. Het was gewoon wat we nu fake news noemen.

Het IKV heeft ook nooit geld van de Sovjet-Unie ontvangen. Er was zeker interesse in Moskou voor de vredesbeweging, begin jaren tachtig, maar het werd de Warschaupactlanden al snel duidelijk dat het IKV niet voor enig communistisch karretje was te spannen.

Dat moge ook blijken uit het feit dat Faber en veel IKV-collega’s met hem, onder wie ondergetekende, geen visa meer kregen of het land werden uitgezet.

En die infiltratie? Het was bekend dat delen van de vredesbeweging sympathiseerden met de Sovjet-Unie. Er werden openlijk veel discussies gevoerd over ‘de verworvenheden van het reëel bestaande socialisme’. Maar de koers van het IKV was altijd duidelijk: tegen de kernwapens, van de Navo en van de Sovjet-Unie, en vóór mensenrechten en democratie.

Dion van den Berg
Medewerker IKV (nu PAX)

Stef Blok

Onze minister van Buitenlandse Zaken moet zo snel mogelijk opstappen. De
25 jaar dat ik in het buitenland heb gewoond, waren alleen mogelijk en aangenaam vanwege het multiculturele karakter van mijn woonplekken. Nu wonen mijn dochters, mijn Peruaanse vrouw en ik bewust in Amsterdam-Noord, vanwege het multiculturele karakter ervan. De meeste interessante ideeën en kunst worden geboren in multiculturele steden als Istanbul, Amsterdam, New York en Rio de Janeiro. Het is misschien een flauwe woordgrap, maar voor Nederlanders die over onze landgrenzen heen kijken is Stef een blok aan ons been.

Henkjan Laats, Amsterdam

Geef nooit raad

Hoe origineel is Huub Buijssen met zijn boek Mag ik je geen advies geven? (Zomermagazine, 14 juli). Uit mijn huisartsentijd herinner ik mij het boekje van Torben Bendix Geef nooit raad, uit het Deens vertaald in 1985, in Denemarken in 1977 verspreid onder artsen. Dit is geschreven als aanrader voor gesprekstechniek voor artsen. Bij mijn weten wordt door de Rogeriaanse psychotherapie door luisteren de patiënt aangezet tot inzicht in zijn eigen problemen en emoties. Vooral geen advies geven.

Molly Verdegaal, Tricht
Gepensioneerd huisarts

Ana van Es

Je moet als journaliste Ana van Es wel ‘ballen’ hebben en verdomd goed geïnformeerd zijn om een reportage over Jemen als die van haar (Ten eerste, 18 juli) tot een goed einde te brengen. Zonder de ernst en ellende van de situatie aldaar uit het oog te verliezen is het geheel met een bijna ironische ondertoon geschreven. Het is voor mij als lezer maar weer eens duidelijk waarom ik de Volkskrant lees.

Jurriën Bolderman

Ana van Es (2)

Hulde aan correspondent Ana van Es. Oorlog is gevaar, ellende en verwoesting. Maar haar verhalen laten ook een glimlach op sluipschoenen naar boven komen.

Fred van Dijk, Hilversum

Vliegen naar België

Er komen bij ons in Waalre nogal wat vliegtuigen overvliegen. Met de app Flightradar24 kun je zien welk vliegtuig het is en waar het naartoe gaat. Wat mij direct opviel was dat vliegtuigen die vanaf Welschap (Eindhoven) naar het zuiden vertrekken eerst in Nederland naar het oosten of het westen vliegen, dus niet direct de Belgische grens oversteken. Navraag leert dat een vliegtuig toestemming moet vragen om het luchtruim van België binnen te vliegen en dat duurt even. Nu vraag ik mij af wat het nut is van een halve eeuw Europese Unie en 75 jaar Benelux als men nog niet eens in staat is te regelen dat vliegtuigen vanaf Welschap rechtstreeks naar het zuiden kunnen vliegen.

H.K. Moraal, Waalre

Alien

Scarlett Johansson mag geen transgender spelen (Ten eerste, 16 juli). Wat een armoede. Binnenkort mogen heteroseksuele acteurs geen homoseksueel karakter meer vertolken (en andersom), linkshandige acteurs geen rechtshandige karakters, nee: iedereen mag uitsluitend nog spelen wat hij/zij al is. Maar goed dat het onvolprezen Under the Skin, waarin Johansson een alien speelt, al gemaakt is.

André van der Hoek, Groningen

Dolend kind

In het artikel ‘Let op je kind niet op je telefoon’ (Ten eerste, 16 juli) mis ik een belangrijke tip. Een kind dat dolend is op een overvol strand zal altijd met de wind meelopen.

Tjerk Westerterp, Middelburg

Verwondering

Verwondering maakt ons stil en respectvol, terwijl het geloof dat wij alles kunnen begrijpen ons betweterig en drammerig maakt. Ik kan de brief van Rikus Koops (O&D, 18 juli) dan ook niet anders zien dan als een oproep tot het kinderlijk geloof in kennis, in plaats van een volwassen eerbied voor het bestaan.

Goof van Wel, Leiden

Mensenrechten

Mijn reactie op het betoog van Martin Sommer (O&D, 19 juli) is : Vrijheid, gelijkheid, broederschap zijn waarden van ver voor de Koude Oorlog. De Verklaring van de rechten van de mens en de burger stamt uit 1789. Maar goed ook dat die waarden nog steeds dominant zijn in ons denken.

Marion Steyger, Haarlem

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden