Column

Het Hollandse belastingparadijs kan nóg paradijselijker

Premier Mark Rutte ontving op 16 mei een schrijven van de Silicon Valley Tax Directors Group, een club die voor 85 bedrijven in Silicon Valley de wereldwijde belastinglobby regelt. Het Financieele Dagblad had de brief boven water gehaald en publiceerde er gisteren over. De SVTDG streeft naar algehele belastingvrijstelling voor Apple, Facebook, Google, Amazon, Microsoft en de andere technologiereuzen. Zo lang dat hoogste ideaal niet is gerealiseerd is het de bedoeling nationale belastingdiensten met een fooi af te schepen. De SVTDG is behoorlijk succesvol.

Premier Mark Rutte en Neelie Kroes bezochten in februari Silicon Valley en kregen onder andere een rondleiding in een Apple Store door Tim Cook, CEO van Apple.Beeld anp

De brief was ook geadresseerd aan de ministers Dijsselbloem, Kamp en Ploumen en aan staatssecretaris Wiebes, zodat in het kabinet geen misverstanden konden ontstaan over de ernst van de situatie. Als de belastingdienst het niet een stuk leuker maakt, verlaten de Amerikanen ons land.

In februari was Rutte op bezoek bij de SVTDG in Capitola, Californië. Daar vroeg hij, dat maak ik tenminste op uit de brief, hoe Nederland zijn toch al gunstige fiscale klimaat verder kon verbeteren. Hoe, zeg maar, het Hollandse belastingparadijs nóg paradijselijker kon worden gemaakt.

Het is toch alsof je de branchevereniging van inbrekers vraagt hoe je ze het werken wat gemakkelijker kunt maken - laat voortaan alle deuren open en leg uw juwelen op tafel.

Ze zouden bij de SVTDG heel graag zien dat er elke week een regeringsleider langskomt voor een gratis belastingadvies. Maar niet alle regeringsleiders voelen Mark Ruttes ongelooflijke drive om het multinationals zo goed mogelijk naar de zin te maken.

Misschien had Rutte verwacht dat de SVTDG zou aanbieden vrijwillig een paar aftrekposten te schrappen, de man is een rasoptimist. Maar dat gebeurde dus niet. Het antwoord was voorspelbaar. Alle regelingen die ertoe leiden dat de Amerikanen hier zo graag een bijkantoortje openen moeten blijven bestaan, de vennootschapsbelasting is in vergelijking met sommige andere landen aan de hoge kant en Nederland moet pogingen van de Europese Commissie om tot een rechtvaardiger en uniformer belastingsysteem te komen flink blijven dwarsbomen. Zo niet, dan zouden de bedrijven zich wel eens gedwongen kunnen zien Nederland te verruilen voor een land dat wél gevoelig is voor chantage en dat een nulprocenttarief aanbiedt.

Om het dreigement kracht bij te zetten meldt de SVTDG dat er hier 450 duizend banen op het spel staan en dat 5 procent van ons binnenlands product wordt gerealiseerd door Amerikaanse bedrijven. Factchecking lijkt me in dit geval op zijn plaats; die Amerikanen hebben er een handje van flink te overdrijven.

Deze week komt de Europese Commissie naar buiten met haar besluit in de kwestie 'Apple in Ierland'. De Ieren zijn minstens zulke pleasers als Mark Rutte; dankzij een paar zeer gunstige tax rulings betaalde Apple over de in Ierland geparkeerde internationale winsten jarenlang twee procent belasting. Volgens de EC is dat geen belasting betalen maar staatssteun. De schattingen over de naheffing variëren van honderd miljoen tot miljarden euro's.

Het is een heel interessante brief, die het FD te pakken kreeg. Hij gaat over het gevecht tussen staten en multinationale reuzenbedrijven. Wie is er nou eigenlijk de baas? Bedrijven spelen landen tegen elkaar uit en gaan er vervolgens vrolijk met de poet vandoor. Alleen samenwerking tussen landen kan daaraan een eind maken.

Als Mark Rutte die brief nou even onder hoongelach in de versnipperaar deponeert, is dat alvast een krachtig signaal.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden