Opinie

'Het hoge woord is eruit: ik ben voor de Verenigde Staten van Europa'

Alleen een federaal Europa verkleint de afstand tot de burger en maakt de arbeidsmarkt gezond, schrijft Maarten Albers, scholier (6 gymnasium) uit Almere. 'Het project van Europese samenwerking is in een fase beland waarin het ondenkbaar en onmogelijk is om eruit te stappen.'

Het Louise Weissgebouw is de zetel van het Europees Parlement in Straatsburg.Beeld anp

Ik ben voorstander van de Verenigde Staten van Europa. Zo, het hoge woord is eruit. Het lijkt tegenwoordig wel alsof mensen zoals ik tot een of andere sekte behoren: deze krant meldde dinsdag dat Guy Verhofstadt zich moet verdedigen tegen 'het verwijt dat hij een superstaat nastreeft' en CDA-lijsttrekster Esther de Lange wierp het als een beschuldiging naar Sophie in 't Veld van D66 tijdens het Nieuwsuur-lijsttrekkersdebat.

Het project van Europese samenwerking is in een fase beland waarin het ondenkbaar en onmogelijk is om eruit te stappen, maar ook voor alle betrokkenen beangstigend om de volgende stappen - verdere economische controle, meer politieke macht - te zetten. En toch is dat wat er gedaan moet worden, omdat het de enige manier is om de structurele problemen waar de Europese Unie mee kampt op te lossen.

Een interne markt en gezamenlijk monetair beleid zijn op de lange termijn niet houdbaar zonder een hechte politieke unie. De manier waarop we omgaan met grote problemen zoals de afstand tussen Brussel en de burger en de grote sociaal-economische ongelijkheid binnen de unie zal essentieel zijn voor de welvaart van alle Europeanen op de lange termijn.

Om maar met de eerste te beginnen: de combinatie van economische unie met beperkte politieke macht brengt de EU in een status quo waarvan het onduidelijk is wat de burger ermee moet. Tot hoe ver strekt de macht van Brussel eigenlijk? Gaat het mij wel aan? De onduidelijkheid over de rechten en plichten van de EU leidt bij veel burgers tot onverschilligheid of zelfs afkeer.

Hypocrisie van landelijke politici
Dit wordt nog versterkt door de hypocrisie van landelijke politici, die in Brussel gezamenlijk verdragen opstellen om vervolgens in Den Haag te klagen over Brusselse 'dictaten'. Ook aan het verdelen van belangrijke posten, in Nederland getypeerd als 'achterkamertjespolitiek', doen de Nederlanders vrolijk mee. Meepraten in Brussel en thuis de gemakkelijke boodschap van 'minder Europa' verkopen levert aanzien in Europa op en zetels in Den Haag. Maar het vergroot de afstand tussen de burger en de EU en helpt Nederland noch Europa verder.

Ook voor de sociaal-economische gelijkheid binnen Europa zou een federale unie een uitkomst zijn. De grote economische verschillen tussen Noord-, Zuid- en Oost-Europa leiden tot oneerlijke concurrentie op de arbeidsmarkt en kosten ons op dit moment veel geld. Die verschillen zullen niet kleiner worden als we vast blijven houden aan 28 verschillende regeringen die allen hun eigen sociaal-economisch plan trekken.

In een federale unie kan de EU met meer daadkracht de ongelijkheden vereffenen en de arbeidsmarkt op een gezonde manier concurrerend houden. Ook dat vraagt investeringen van onze kant, maar het waarborgt wel onze welvaart en concurrentiepositie op een wereldwijd toneel.

Want daar gaat het uiteindelijk om. Het feit dat Europa 500 jaar lang het centrum van de wereld is geweest, betekent niet dat dat altijd zo zal zijn. De opkomende economische grootmachten groeien ons voorbij. Ook Duitsland, de grootste economie van Europa, beseft dat het de concurrentie met die landen op de lange termijn niet aankan en heeft zichzelf tot drijvende kracht achter Europese samenwerking gemaakt.

Over 50 jaar ben ik 68 en waarschijnlijk moet ik nog wat langer dan dat doorwerken. Ik hoop dat te doen in een federaal Europa dat niet zijn status heeft verloren van wereldwijd centrum van economie en ontwikkeling omdat we 50 jaar eerder onze angst van ons af hebben geschud en de juiste keuze hebben gemaakt in een economisch moeilijke tijd.

Maarten Albers is scholier (6 gymnasium) en woont in Almere.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden