Column

Het Hellende Vlak: de moeder aller argumenten

Hoezo een 'voltooid' leven? Wie bepaalt dat? Hm? De commissie-Schnabel heeft het onderzocht en een pil van Drion is overbodig. Bovendien: wat als bejaarden zich straks bezwaard gaan voelen dat ze nog leven?

Tegenstanders van de euthanasiewet gebruiken vaak het Hellende Vlak-argumentBeeld anp

Kinderen zullen steeds meer aandringen op zelfmoord, want die hebben geen zin om die oudjes te verzorgen. Willen we daar naartoe? Nee. En wat is de volgende stap? Stuurt de overheid straks een beul langs de deuren, op zoek naar ouderen met een voltooid leven?

Een kat in het nauw heeft soms de gekste argumenten. Christelijke politici zijn fel tegen een ruimere euthanasiewet, en hechten daarom grote waarde aan het oordeel van Paul Schnabel, nota bene een D66-senator. Daarnaast vinden zij het voor de gelegenheid een overheidstaak om burgers te beschermen tegen sociale druk van familieleden - het gaat hier tenslotte niet over bijzonder onderwijs, maar over euthanasie. En ook de moeder aller gelegenheidsargumenten komt de laatste dagen vaak voorbij: het Hellende Vlak.

Er is geen kwestie te bedenken waar je dat niet kunt gebruiken. Helmplicht op de fiets? Ja hoor, straks moeten voetgangers er ook een. Rookverbod in cafés? Nog even en je mag er niet meer drinken! Bob Dylan de Nobelprijs? Voor je het weet nemen de Joden de wereld over! - Oké, de ene keer snijdt het meer hout dan de andere, maar wijzen op een hellend vlak voelt bijna altijd scherp en inhoudelijk: je hebt verder doorgedacht dan dit ene vraagstuk en extrapoleert daaruit een tendens.

En ja, ik doe het zelf ook. Zo ben ik ervan overtuigd dat vrijwel elk verlies van privacy onomkeerbaar is, waardoor we steeds verder afglijden richting een totale controlestaat. Dat geloof ik echt, waarbij natuurlijk het besef meespeelt dat ik die strijd aan het verliezen ben. Mijn tegenstanders zien het anders, want voor hen is elke nieuwe politiecamera juist een moeizaam stapje in de goede richting. Zo werkt het nu eenmaal: wie gas geeft kan nog sturen, wie vol op de rem staat niet meer.

Voorstanders van euthanasie hebben op dit moment het tij mee. Er is al heel lang geen Kamermeerderheid meer die het leven als intrinsiek heilig beschouwt, en euthanasie wordt steeds makkelijker. In die zin helt er inderdaad een vlak. Maar glijden we echt naar de afgrond? Draait het er echt op uit dat familie en overheid oude mensen zullen opjutten om zich van kant te maken? Dat weet ik niet, maar het lijkt mij heel, heel onwaarschijnlijk.

In de Amerikaanse staat Oregon, waar terminaal zieke mensen al langer een soort Drion-pil kunnen kopen, gebeurt dat in elk geval niet. 'Ik zag het omgekeerde', zei George Eighmey, een voorvechter van de wet die de aanschaf van de dodelijke pil mogelijk maakt, op 7 mei tegen de Volkskrant. 'Ik zag familieleden die mensen smeekten om nog één chemo te doen, nog één behandeling te proberen. Maar het waren de patiënten die uiteindelijk zeiden: nee, het is afgelopen. Ik sterf in mijn eigen tijd, en in vrede.'

En ik weet, dit is maar één man, en nog een voorstander ook. Maar voor de gelegenheid hecht ik grote waarde aan zijn oordeel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden