Het Heilige Land is een flop

Neem de afscheidingsmuur, typisch een geval van half werk

Haaretz meldt dat de afscheidingsmuur tussen de toekomstige staat Palestina en Israël nooit afkomt.

Palestina komt niet af, Israël komt niet af, de muur komt niet af. Niets lukt hier, het Heilige Land is een flop. Veertig procent van de muur moet nog opgetrokken worden. Sommige vormen van nalatigheid kunnen niet genoeg toegejuichd worden. De muur lijkt aan zijn eigen succes ten onder te zijn gegaan.

Er staat een tramlijn gepland dwars door Jeruzalem. Een trambaan aanleggen is makkelijker dan het vredesproces op de rails te krijgen.

Ik ga de Palestijnen adviseren over de aanleg van een metro tussen Gaza en de Westelijke Jordaanoever. Het Franse bedrijf dat de tram zou leveren heeft zich na een internationale boycot teruggetrokken uit het project.

De tram gaat door Oost-Jeruzalem en dat is volgens de wereldgemeenschap bezet gebied, Israël vindt van niet. Toch wordt er druk verder gewerkt aan de tram die de moderne mens van de Olijfberg - Jezus raffelde daar zijn bergredes af - naar de Tommy Hilfiger winkel brengt.

Kilometers illegale rails kronkelen zich langs de oude stad. Ik noteer dit zodat mijn kleinkinderen kunnen zeggen dat ik geen partij koos. 'Een Arabische klus, zo wordt half werk genoemd,' zegt Annabel met wie ik een drankje drink in het Jeruzalem Hotel.

Zij is getrouwd met een Palestijn en kent het Arabische klussen dus van dichtbij. Haar dochter die tegenover haar zit is er een uitkomst van. Ze heeft wel iets teveel make-up op. Annabel is blij me te zien.

'Toen de Libanon-oorlog uitbrak las ik je columns. De katusha's die Hezbollah afschoot vlogen over onze huizen. Israeliërs duiken de schuilkelder in, Palestijnen gaan op het dak staan.' Ik hoef haar niets te vragen, ze vertelt uit zichzelf al genoeg. Ik besluit voor het moment geen feiten te checken.

De muur is een typisch geval van half werk. De Israeliërs beginnen steeds meer op de Palestijnen te lijken. Als je niet meer elkaars gevangene kan zijn, kan je nog altijd gevangene van je ambities worden. Ik was gevangene van mijn hoop en vind het jammer dat ik vrijgelaten ben.

'Waarom ben je eigenlijk hier?' Je moet je hoop ergens begraven. Er is hier plek zat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden