OpinieGlazen plafond

Het glazen plafond bestaat niet meer

De discussie over vrouwen aan de top is achterhaald: vrouwelijke ondernemers bewijzen het tegendeel, betoogt ceo Eveline-Carolina van Straten.

Vrouwen op The Women’s Conference in 2011. Beeld null
Vrouwen op The Women’s Conference in 2011.

Het is vreemd dat het glazen plafond nog altijd een hot item is in de politiek en het bedrijfsleven. Als zelfstandig ondernemende vrouw heb ik nooit last gehad van het zogenaamde glazen plafond. Ik creëer mijn eigen weg en niets staat me in de weg.

In Amerika zie je overal vrouwen in hoge functies. Het glazen plafond? Dat is zelden onderwerp van gesprek. Werken is niet iets waar je over praat, het is iets wat je doet. Ongeacht of je man of vrouw bent, kinderen hebt of niet. Als je geld wilt verdienen, dan moet je ervoor werken. Klaar.

In Nederland zie je het omgekeerde gebeuren. Over werken aan de top wordt van alles geroepen, ook door vrouwen die in een slachtofferrol kruipen: het glazen plafond als excuus. Lekker wijzen naar een ander. Maar hoe eerlijk is dat? Net zo eerlijk als roepen dat je niet kunt afvallen, want de chocolade is zo lekker, dus de schuldige is de chocoladefabriek. Nee, jij laat je klein houden. Dat ‘glazen plafond’ bestaat alleen in je hoofd.

Job aan de top

De term is in 1978 bedacht als metafoor voor de onzichtbare barrières die vrouwen zouden tegenhouden in het verkrijgen van topfuncties. Maar welk bewijs is er dat deze barrières daadwerkelijk bestaan? In lijstjes van vrouwen op hoge posities wordt gekeken naar de top van de overheid en het internationale bedrijfsleven. Er zijn tegenwoordig zo veel vrouwen actief als zelfstandig ondernemer. Over die vrouwen hoor je niemand, want ze zoeken de publiciteit niet op. Ze klagen niet over een glazen plafond, doen hun eigen ding. En daar zijn ze in meer of mindere mate heel succesvol in.

Het argument dat het problematisch blijft dat er aan de absolute top van de overheid en het bedrijfsleven weinig vrouwen te vinden zijn, is nog makkelijker van tafel te vegen. Dat heeft niks te maken met een glazen plafond, maar alles met de mindset van vrouwen. Veel werken en veel geld verdienen staat niet gelijk aan een gelukkig leven; een dikke bankrekening is niet de heilige graal. Verbinden en het combineren van een goede baan met een blij gezin en een leuk sociaal leven, wél. Geen glazen plafond houdt me weg van een ‘job aan de top’, dat is mijn eigen keuze.

Keurslijf

Als je het hebt over een glazen plafond, dan zet je vrouwen in een keurslijf. Je zegt dat ze een soort halve mannen moeten worden. Maar als jij als manwijf moet concurreren met een echte man, dan verlies je de strijd. Je kunt als vrouw niet net doen alsof je een man bent. Dat moeten we ook niet willen. We zijn niet hetzelfde − en dat hoeft ook niet. De hele discussie over meer vrouwen aan de top moet weg. Laten we de focus verleggen naar al die vrouwen die al op hoog niveau werken, maar zelden aan bod komen.

Het glazen plafond is een selffulfilling prophecy. Zolang we blijven roepen dat vrouwen geen topbanen kunnen hebben, zal deze gedachtegang worden bevestigd. Al was het maar omdat veel vrouwen op een diep niveau worstelen met te weinig zelfvertrouwen. Als zij blijven geloven dat het moeilijk is om als vrouw aan de top te komen, dan zal het ook moeilijk zijn. Maar ondergronds is er zo veel gaande. Als je kijkt naar het vrouwelijk potentieel op het gebied van ondernemerschap, dan heb je het over een gigantische groep vrouwen. Dat is een enorme bubbel, en die bubbel gaat binnenkort barsten. Girls rule the world − en dat mag iedereen weten.

Eveline-Carolina van Straten is ceo van Eve&Lilith en oprichter van De Sisterhood.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden