Column Jasper van Kuijk

Het gezin van Jasper van Kuijk brengt in Zweden meer tijd samen door. Verandert dat weer als ze terug zijn?

‘Wat is nou het meest anders aan jullie leven daar in Zweden?’, vraagt een tante van Ems. We zijn na kerst afgereisd naar Nederland en vieren Oud en Nieuw bij Ems’ ouders. Ik houd van Oud en Nieuw, al is het maar omdat de naam van een duidelijkheid is waardoor je Pasen zou willen omdopen in Eieren en Stol. Maar ik houd ook van Oud en Nieuw om het licht melancholisch terugkijken op het jaar. Dus ja, wat is nou het meest anders?

We zijn van midden in de stad verhuisd naar een rood-wit huisje op het Zweedse platteland, met de dichtstbijzijnde buren op 500 meter, aardedonkere, stille nachten en met een eigen bos als achtertuin. Dat is anders. Of neem het plattelandsschooltje waar onze kinderen in het Zweeds les krijgen, in klasjes van 12 of 13 leerlingen. Ze krijgen daar overdag warm eten en dus doen we voor de avondmaaltijd boterhammen. Anders.

Er is zoveel anders. Je doet binnenshuis je schoenen uit. Een blauw flesje water met ‘naturel’ erop is Spa Rood. De vanzelfsprekendheid van vrouwelijke ministers. De taal is anders, uiteraard, net als mijn werkplek op de universiteit.

Maar het meest anders is niet wat er anders is, maar wat er niet is.

Ems heeft ouderschapsverlof opgenomen en ik heb dit jaar geen optredens. Ik doe nog steeds te veel, maar wel minder te veel. Vooral omdat het simpelweg niet kan. Hoe graag ik ook zou willen, ik kán niet langskomen voor een radiocolumn, presentatie of optreden. Dat geldt ook voor verjaardagen, feestjes, borrels. Al die op zich leuke dingen die je opgeteld ineens ‘sociale verplichtingen’ noemt. Hebben we niet, we zijn er niet, klaar.

Het resultaat is dat we als gezin meer samen zijn. We kunnen vaker gezamenlijk avondeten en het weekend met elkaar doorbrengen. Maar het zit hem niet alleen in de beschikbare tijd, we zijn ook meer samen omdat we op elkaar zijn aangewezen. We zijn in Zweden supervriendelijk en warm ontvangen, maar je bent toch een nieuwkomer, je hebt nog geen sociaal netwerk. Dan trek je sneller naar elkaar toe. De jongens hadden in het begin nog geen vriendjes op school, dus spelen ze meer samen. En hoewel ze er een beetje in moesten komen (lees: elkaar sloegen met een brandweerwagen) hebben ze het inmiddels echt naar hun zin met elkaar, ondanks het leeftijdsverschil van vier jaar tussen de jongste en oudste. Ik weet dat het goed is als ze later ook weer meer met andere kinderen spelen, maar voor nu is het even mooi om ze naar elkaar toe te zien groeien.

Gisteravond vroeg Vier tijdens het eten ineens: ‘Papa, had ik eigenlijk al gezegd dat ik jou lief vind?’ Ik vraag me af of hij dat ook zou hebben gezegd als we de afgelopen tijd niet het leven hadden geleid dat we nu in Zweden hebben.

Als we over zeven maanden definitief terug zijn in Nederland dan zóú ik ervoor kunnen kiezen om minder projecten naast elkaar te doen. En als het een te drukke week is geweest, dan zou ik die verjaardag af kunnen bellen met: ‘Ja, sorry, we komen niet, want we willen een beetje chillen.’ Maar dat zijn geen makkelijke keuzen.

Zowel de rust in Zweden als de hectiek in Nederland, ik heb er eigenlijk niet voor gekozen. Ze zijn de consequentie van waar we ons bevinden en daar ga ik in mee. Ik laat het gebeuren. Door hoe we nu in Zweden leven wordt me steeds duidelijker dat ook dat een keuze is. En dat besef neem ik straks hoe dan ook mee terug naar Nederland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden