Opinie

'Het gevolg van Pekings inflexibiliteit'

De separatistische beweging in Hongkong is 'Made in China', vindt de Financial Times. Het is een gevolg van het besluit het gebied geen beperkte autonomie te gunnen.

Financial Times
null Beeld epa
Beeld epa

Hongkongs 'Paraplurevolutie' barstte twee jaar geleden los toen demonstranten de straat op gingen voor het recht om hun 'leider' te kiezen conform de beperkte democratie die de vroegere Britse kolonie werd toegestaan bij de machtsoverdracht aan China in 1997. De protesten duurden drie maanden, maar Peking weigerde een compromis te sluiten - hoewel zelfs toen de meest radicale demonstranten geen totale onafhankelijkheid nastreefden.

Het is grotendeels aan die Chinese houding - en de stappen om Hongkong te 'straffen' - te danken dat steun voor onafhankelijkheid nu onderdeel is geworden van het mainstream politieke proces daar. Zondag werden zes kandidaten die openlijk zelfbeschikking steunen gekozen in Hongkongs wetgevende raad (15 procent van de veertig plekken die gekozen worden in directe verkiezingen; de overige dertig worden gekozen door groepen met nauwe banden met Peking).

De doorbraak werd bereikt ondanks hardvochtig Chinees optreden vooraf tegen kandidaten van wie Peking vreest dat ze voor onafhankelijkheid zijn. China's groeiende probleem met separatisme in Hongkong heeft het vooral aan zichzelf te danken. De 'Basic Law', de minigrondwet van het gebied, stipuleert dat de wetgevende raad en de leider uiteindelijk gekozen moeten worden via het algemeen kiesrecht.

Door dit uit te sluiten in 2014, lokte Peking de Paraplurevolutie uit. Tot nu toe golden voorstanders van afscheiding van China vooral als radicalen in de marge. Met het aantreden van parlementariërs die uiteindelijk onafhankelijkheid willen, verandert dat.

De opkomst van een onafhankelijkheidsbeweging is een gevaarlijk resultaat van Pekings inflexibiliteit. Deze ontwikkeling, in een gebied dat etnisch (zij het niet linguïstisch) hetzelfde is als veel van de rest van China, zou een wake-upcall moeten zijn.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden