CommentaarOntmoeting Trump-Kim Jong-un

Het gevaar is dat Trump Kim Jong-un alleen maar op een voetstuk heeft geplaatst met hun ontmoeting

Bert Lanting
Trump en Kim tijdens hun ontmoeting zondag.  Beeld  Brendan Smialowski / AFP
Trump en Kim tijdens hun ontmoeting zondag.Beeld Brendan Smialowski / AFP

Het was reality-tv van de hoogste plank, president Trumps per tweet gearrangeerde ontmoeting met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un op de grens tussen Noord- en Zuid-Korea. Omstuwd door cameraploegen en fotografen schudden Trump en Kim elkaar de hand over de demarcatielijn tussen de twee Korea’s. Eventjes stak Trump zelfs de grens over, de eerste Amerikaanse president die voet zette in Noord-Korea.

Trump noemde het ‘een grote eer’ over de demarcatielijn heen te stappen. Terug op Zuid-Koreaanse bodem concludeerde hij dat er ‘grote vooruitgang’ is gemaakt, maar vooral een ‘grote vriendschap’.

Na de mislukte top tussen Trump en Kim in Hanoi begin dit jaar lijkt er met Trumps bezoek weer schot te komen in de onderhandelingen over het kernarsenaal van het streng communistische Noord-Korea. De twee leiders spraken zondag af de onderhandelingen binnenkort te hervatten.

Trump is ervan overtuigd dat hij met zijn persoonlijke manier van diplomatie bedrijven een doorbraak kan bereiken in het conflict over het kernarsenaal van Noord-Korea. Inderdaad lijkt de spanning tussen de twee landen enigszins afgenomen, maar die had Trump zelf ook flink opgejaagd door met ‘vuur en furie’ en de complete vernietiging van het communistische land te dreigen.

Tot nog toe zijn er geen tekenen dat Kim Jong-un werkelijk bereid is afstand te doen van zijn kernarsenaal zoals hij bij zijn eerste ontmoeting met Trump in Singapore beloofde. Het gevaar is dat Trump de Noord-Koreaanse leider alleen maar op een voetstuk heeft geplaatst met de ontmoeting. De communistische dictator mag zich nu rekenen tot de groten der aarde, ook al leeft zijn volk in bittere armoede en zitten ruim 150 duizend Noord-Koreanen in strafkampen.

Ook Kim Jong-un zal begrijpen dat hij die status onmiddellijk verliest, zodra hij zijn kernwapens de deur uitdoet. Daar komt bij dat zijn regime thuis leeft van het idee van een vijandige buitenwereld.

Er is meer nodig dan een reality-show. Nu de realiteit nog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden