Het geheim van geluk? Een lekker potje zeiken

Nederland gelukkig? Hoe kan dat nou, godverdomme?

Melle Runderkamp en Simon Hendriksen
null Beeld
Beeld

'Je ben veel lelijker van binnen dan van buiten. En met jouw uiterlijk is dat een prestatie.' De Betrouwbare Mannetjes keken naar The Roast of Giel Beelen, waar, zo begrepen wij via Google Translate, wandelende ochtendlul Giel Beelen zich vrijwillig door een groepje BN'ers te grazen liet nemen. Giel kreeg de volle laag. Want hij is dus een beetje viezig, met viezige tanden, en een heel jonge vriendin, waardoor-ie eigenlijk een soort pedo is. Gelukkig werd aan het eind van elke tirade de angel er nog even uitgetrokken. Dat ze het allemaal niet zo kwaad meenden. Even goede vrienden.

De 'roasters' spaarden ook elkaar niet. Peter Pannekoek was dus heel klein. En die Soundos, dat was net een vent. En er waren heel vieze dingen, die je eigenlijk helemaal niet mag zeggen, dus dat was meteen al leuk. En nadat iedereen zijn obligate negergrol - fijn dat daar gewoon weer eens om gelachen kon worden - over Sylvana had gemaakt, mocht de nieuwbakken politica zelf het podium betreden. Want Simons was het 'Rustig, Sylvana' onder apengeluiden in Giels ochtendshow heus niet vergeten. 'Ik ben de afgelopen jaren al zo vaak publiekelijk 'geroast', nu is het mijn beurt!' had ze haar onverwachte bijdrage aan het programma met veel bravoure aangekondigd.

Zelf waren we aan het grasduinen in het SCP-rapport De sociale staat van Nederland 2017. Blijkt dat we gelukkiger, gezonder en optimistischer zijn dan 25 jaar geleden. Het ongeloof was voelbaar. Gelukkig? Hoe kon dat nou, godverdomme? Directeur Kim Putters kreeg het een verbouwereerde Matthijs van Nieuwkerk nauwelijks uitgelegd. Alles was toch superverhard? Er klinkt niets anders dan gezeik. En had-ie die enorme kloof dan niet gezien? Echt een joekel.

Dennis Weening en Sylvana Simons tijdens de opname van het programma The Roast of Giel Beelen van Comedy Central. Beeld anp
Dennis Weening en Sylvana Simons tijdens de opname van het programma The Roast of Giel Beelen van Comedy Central.Beeld anp

Eerlijk gezegd konden wij het prima met elkaar rijmen. Niets lucht zo op als een potje zeiken. Je de hele dag druk maken over van alles en nog wat, ongelukkige mensen hebben daar helemaal geen tijd voor. Waarom heeft die vervelende Gloria Wekker die feministische prijs gewonnen waarvan ik nog nooit had gehoord? Tuurlijk joh, Lilian Marijnissen, zo houden de Jong-unnetjes uit Oss het bedrijf mooi in de familie. En je gaat me toch niet vertellen dat ik dat hele Gordon gaat trouwen net zo goed niet had kunnen kijken? Nee, wat gekanker a day, keeps the doctor away, zeggen wij altijd maar.

Terwijl we zagen hoe Sylvana Giel door de mangel haalde en terloops een aantal Marokkanengrappen opdiste (omdat die dus alles jatten), voelden we langzaamaan de drang zelf ook een duit in het roosterzakje te doen. In onze bewondering voor haar dapperheid waren de Betrouwbare Mannetjes helemaal vergeten hoe onnozel Sylvana eigenlijk is. Want of het nou ijdelheid was of de angst om als humorloze trut weggezet te worden, door vrolijk mee te doen met de ons-kent-onzerige gezelligheid trok ze het 'Rustig, Sylvana' met terugwerkende kracht een context in waarin alles kan, alles mag, en je gewoon niet zo moeilijk moet doen. Waarom in godsnaam daar gaan zitten en Giel Beelens racistische praatjes alsnog witwassen? Nee, sinds de Sexquiz on the beach hadden we niemand gezien die zo slecht kan inschatten wanneer ze nee moet zeggen tegen een programma. Maar goed. Misschien verwachtten we te veel van de presentatrice van Char, het medium. Maakt ook allemaal niet uit verder, even goede vrienden. Sylvana moet vooral doen wat ze zelf wil. Als zij daar nou gelukkig van wordt.

Voor de komende week adviseren wij u de volgende mening:

Had het Nederlands Elftal maar astma.

Veel plezier van uw nieuwe mening!

Melle Runderkamp en Simon Hendriksen op Twitter: @Betmannetjes

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden