LezersbrievenDonderdag 24 oktober

Het gaat om de laatste 30 jaar onrechtvaardigheid, niet om 3 cent kostenverhoging

De ingezonden lezersbrieven van donderdag 24 oktober.

Demonstranten in Santiago, op de vijfde achtereenvolgende dag van het straatgeweld. Beeld AFP
Demonstranten in Santiago, op de vijfde achtereenvolgende dag van het straatgeweld.Beeld AFP

Brief van de dag

Vorig jaar ben ik vanuit Chili naar Amsterdam verhuisd, voor een PhD-traject aan de Universiteit van Amsterdam.

Naast een koffer kleren bracht ik mijn studielening mee: zoals zoveel Chilenen heb ik die lening afgesloten onder ellendige voorwaarden (6 procent rente, kan nooit kwijtgescholden worden, ik moet aflossen onafhankelijk van mijn inkomen) zodat ik kon studeren.

Natuurlijk is het een privilege dat ik sowieso heb kunnen studeren. Dus de situatie in Chili is zo slecht nog niet? Helaas!

Chili is koploper van alle OECD-landen als het gaat om inkomensongelijkheid. De staatsgezondheidszorg is zo slecht, dat Chilenen met een laag inkomen woekerleningen moeten nemen voor levensreddende behandelingen bij privéklinieken. Die ­klinieken maken trouwens een nette winst.

Pensioenfondsen zijn ook aangenaam winstgevend − voor de eigenaren van de pensioenfondsen, niet voor de deelnemers. Als je een leven lang 2.000 euro per maand hebt verdiend, zul je na je pensionering moeten leren rondkomen van 300 euro.

De watervoorziening? In verschillende Chileense steden verdorsten de mensen omdat de ­industriële plantages en mijnen de waterrechten hebben op­gekocht.

Als je kijkt naar wat het Chileense volk heeft doorstaan in de afgelopen dertig jaar, dan is de oorzaak van de huidige opstand duidelijk: het gaat niet om die ­­3 cent verhoging van de kosten van het openbaar vervoer, het gaat om de onrechtvaardigheid van het Chileense systeem, waar banken en bedrijven de overhand hebben.

Nicolas Sanchez-Fuenzalida, Amsterdam

Eenzame planeet

Dat de reisgids die hordes toeristen adviseert naar diverse bestemmingen te gaan, waaronder voorheen rustige stranden, Lonely Planet heet, mag toch wel een gotspe worden genoemd (Ten eerste, 23 oktober).

René Appel, Amsterdam

Belediging

Lonely Planet tipt Nederland als vakantiebestemming voor 2020. En blijkbaar zijn er nogal wat toeristische instellingen in Nederland die daar trots op zijn. Maar wat stelt het eigenlijk voor?

Ieder jaar publiceert Lonely Planet lijstjes van de 10 aantrekkelijkste steden, de 10 aantrekkelijkste regio’s en de 10 aantrekkelijkste landen (toeristisch gezien). Nu zijn steden en regio’s in grote mate voorhanden dus als je daar op een lijstje terechtkomt is dat iets om eventueel blij mee te zijn.

Dat geldt echter niet voor landen. Er zijn in de wereld 196 landen: nog niet eens genoeg voor 20 lijstjes van 10 landen. Ze zijn natuurlijk begonnen met de écht aantrekkelijke landen, maar naarmate de jaren vorderden werd de spoeling steeds dunner. En dan zijn ze nu dus uiteindelijk terechtgekomen bij Nederland. En dan ook nog pas op de zevende plaats. Dit is niet iets om trots op te zijn, dit is een belediging.

Sabien Mous, Sneek

Knuffeldier

Smakelijk gelachen om rechtsfilosoof Janneke Vink met haar betoog over dierrechten waarbij ze poseert met een kat (Ten eerste, 22 oktober). Krijgt de poes veganistische brokjes? Komt ze wel buiten om muizen, mollen en vogels op te vreten? Hij/zij is wellicht gecastreerd? Mooi rijtje katrechtenschendingen.

Het lachen verging me met het commentaar van Peter Giesen (O&D, 23 oktober): ‘er zou nooit draagvlak voor komen’ en ‘het zou goed zijn als de bio-industrie zou worden afgeschaft’. Dat de boeren respect verdienen en krijgen wisten we al. Dat ze ook de desinformatie zat zijn (in pers, politiek en onderwijs) is helemaal niet overgekomen. De leefomstandigheden van álle dieren in de Nederlandse veehouderij verbeteren al decennialang terwijl de perceptie over de nieuwste stallen alleen maar achteruitgaat. Hoe kan dat? Álle aspecten van een diervriendelijk leven liggen ook al lang voor u in de winkel: biologisch, Beter leven-keurmerk, gegarandeerd antibioticum- vrij leven (al krijgt niemand uitgelegd waar dat nu ook alweer goed voor zou zijn). Maar ze moeten wel dood, voor ze op uw bord liggen.

Is dat een probleem? Eet dan geen vlees. Maar hou alstublieft op met onzin te verspreiden en volg de welzijns- en dierrechtendiscussie zoals die al jaren wordt gevoerd.

We hebben een problematische verhouding met onze huisdieren. Dat er van één diersoort meerdere ‘varianten’ rondlopen is wel het beste voorbeeld : de muis kan een plaagdier zijn (te veel en op de verkeerde plek), een knuffeldier (in een kooitje en onder een trui), een proefdier (met meters dossiers en ethische commissies) en voer voor slangen en roofvogels. Veel succes dus met het opstellen van de muisrechten. Of zou je alleen dierrechten invoeren voor kippen, varkens en runderen?

Frans Meulders, dierenarts, Netersel

Huts

Ik ben, net als Aaf Brandt Corstius (V, 23 oktober), onthutst door het feit dat de jeugd van tegenwoordig het woordje huts totaal onthipt heeft.

Aad van den Enden, Utrecht

Babyverbod

Graag reageer ik op ‘Minister acht ­babyverbod door woningverhuurders onhoudbaar’ in Amsterdam (Ten eerste, 23 oktober).

Amsterdam huilt, waar het eens heeft gelachen.

Johan Bil, Oosterhout

Postzegeltuin

Jeetje, wat heb ik genoten van de reportages van Caspar Janssen over zijn balkontuin. Wat een passie voor het wel en wee van planten, vogels en het gekrioel van insecten. Na elke aflevering schreef ik op welke planten en zaden ik zou moeten aanschaffen om mijn postzegeltuintje vlinder-, insect- en vogelvriendelijk te maken.

Adeodata Kwakkelstein, Alkmaar

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden