LezersbrievenDinsdag 26 februari

Het gaat hier niet alleen om seksueel misbruik, maar om veel meer!

De ingezonden lezersbrieven van dinsdag 26 februari.

De paus tijdens de conferentie over seksueel misbruik in Vaticaanstad.Beeld AFP

Brief van de de dag: Geef vrouwen direct gelijkwaardige plaats

Paus Franciscus heeft een allereerste begin gemaakt met de aanpak van seksueel misbruik binnen de rooms-katholieke kerk. Toch slaat hij volledig de plank mis. Het gaat hier niet alleen om seksueel misbruik, maar om veel meer! Het gaat over macht en machtsmisbruik. De arrogantie van de macht is waar het over gaat: macht over de gelovigen door te bepalen wat zondig is en wat niet, macht over vrouwen als zouden zij minderwaardig zijn in de ogen van God (vrouwen mogen geen priester worden; laat staan bisschop, kardinaal of paus) en vooral ook macht over kinderen en jonge jongens.

Wat is anno 2019 dan een goed eerste begin? Wat zou de paus nu concreet kunnen doen? Dat is niet zo moeilijk; een kind van deze tijd kan het bedenken:

De kerk moet ten eerste haar (zijn?) arrogantie afleggen; dan de daders flink straffen en uit hun ambt zetten. Vervolgens direct vrouwen een gelijkwaardige plaats geven, het celibaat afschaffen en homohuwelijken tussen priesters toejuichen. Misschien is er dan nog toekomst voor de katholieke kerk. Misschien, maar dan moet het roer nu radicaal om. Nu moeten er spijkers met koppen geslagen worden.

Zou het sneller gaan met een vrouw als paus?

Danielle van Dijk, Utrecht

Het gaat even duren

Vier hele dagen heeft de kerk tijdens de misbruikconventie (dit mag trouwens het woord van het jaar worden) nodig gehad om tot de conclusie te komen dat het misbruiken van kinderen iets zwaar misdadigs is, net als het toedekken ervan. Als de kerk hier vier dagen voor nodig heeft gehad, houd ik mijn hart vast hoe lang het nog gaat duren voordat er werkelijk geen enkel kind meer misbruikt gaat worden.

Mariette Reineke, Amsterdam

Beste prelaten

Dit is een oproep aan alle geestelijke (ver)leiders Als het té moeilijk voor u is om te bekennen dat u strafbare feiten heeft gepleegd. Kies dan als een échte katholiek een wezenlijk onderwerp voor uw vastentijd en blijf deze dagen van uw favoriete jongen of meisje af.

Vanaf 6 maart a.s 40 dagen niet verleiden, opeisen, afdwingen van seksuele handelingen. Ik wens al deze misbruikte kinderen een tijdelijke verlichting in zowel lichaam als geest.

Carin Rijpkema, Amersfoort

Lekker simpel

Als het vergelijken van energieleveranciers zo simpel en eenduidig is ls de adverteerders het doen voorkomen, dan stel ik voor dat de Consumentenbond per jaar de goedkoopste voor ons uitzoekt, zodat we met z’n allen kunnen overstappen. Iedereen bij de goedkoopste aanbieder, en dat ieder jaar opnieuw.

Tineke Blaakmeer, Groningen

Mannenemancipatie

Goed artikel over de emancipatie van Syrische vrouwen in Zaterdag afgelopen weekend. Ze hebben het moeilijk, maar met behulp van onze steun vinden ze hun weg wel. Nederland is de hemel voor hen. Wat ik mis is aandacht voor de emancipatie van de Syrische man.

Hoe iemand zich voelt is gebaseerd op zijn zelfbeeld en de mate van tevredenheid over de positie die iemand in het leven heeft. Bij de Syrische man lijkt, dat in veel gevallen gebaseerd te zijn op de nr 1 positie ten opzichte van de vrouw. Zelfs hoe zwak dat zelfbeeld ook is, hij staat altijd nog boven zijn vrouw. Een vrouw die een eigen, gelijkwaardige positie opeist, kan dat zelfbeeld en die positie bedreigen.

In alle landen waar vrouwen emanciperen (ook in Nederland) geldt dat de positie van de vrouw alleen maar kan verbeteren, maar de man voelt vaak dat hij een stap terug moet doen. Daar zit het knelpunt van de emancipatie van de man. Dat een positief zelfbeeld ook kan ontstaan als de man kookt, voor de kinderen zorgt, gelijkwaardig aan de vrouw is, vraagt een grote omwenteling. Pas als dit niet meer lijdt tot frustratie, wordt voorkomen dat die frustratie zich op andere manieren uit, bijvoorbeeld in een tegenbeweging die emancipatie ziet als aanval op een cultuur. Daarom vraag ik de ‘Stichting Syrische vrouwen in Nederland’ om ook de Syrische mannen te begeleiden bij hun emancipatie.

Lucia Kreuger, Lelystad

Weg ermee

Ik vind de ophef over de afschaffing van de studie Nederlands bij de VU maar overdreven. Over een aantal jaren spreken wij steeds meer Engels en ook Arabisch en Turks zijn veel belangrijker. Het is economisch niet meer rendabel.

Misschien is het een idee om vanaf de kleuterschool alleen maar Engels te onderwijzen en op de middelbare scholen het Nederlands af te schaffen (Dit scheelt heel veel leraren en helpt het tekort aan leraren op te heffen en levert de overheid heel veel geld op. Heel veel leerlingen zijn veel meer gebaat bij een goede kennis van Engels, Turks of Arabisch.

Het achterhoede gevecht dat Friezen voeren om hun taal nog academisch te kunnen onderwijzen, zonde van ons overheidsgeld en gaat ten koste van het armoedebeleid. Wij moeten gewoon toegeven dat het Nederlands zijn langste tijd heeft gehad. Willen wij voort in deze mondiale wereld dan moeten wij accepteren dat onze taal daar een belemmering in is. Middeleeuwse Nederlandse literatuur bijvoorbeeld is voor kamergeleerden en niet economisch verantwoord.

Peter Overwijk, Amsterdam

Wimste Willem

De zaterdag was al perfect, de zon danste naar binnen. Ik sloeg de lezersbrieven op. En daar een ode aan Willem van Hanegem, ontroerend mooi gedaan. Dat kleine tekstje, gestold geluk.

Gerrit Voortman, Warnsveld

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden