Het gaat fantastisch met de Nederlandse boom

De steden zijn de afgelopen eeuw groener geworden, de bossen rijker en gevarieerder.

De Bomenstichting gooide deze week de beuk erin: in Nederland worden honderdduizend bomen ‘met de zaag bedreigd’, had de stichting bij een meldpunt op internet geïnventariseerd. Overal verdwijnen de bomen, bij bosjes tegelijk. Bij bouwplannen worden ze vergeten, en als er eentje een tak laat vallen, wordt hij prompt geëuthanaseerd. Er is een landelijke ‘ontgroening’ gaande, hoorde ik een meneer die bij de Bomenstichting hoog in de boom zit, op de radio zeggen.

Vergeef me de woordspeling, maar ik geloof er geen hout van. In de jaren zeventig woedde er eens een storm waarbij zes miljoen bomen omvielen, en toch is ons land niet veranderd in een kale windvlakte. Ruw geschat telt Nederland zeker een half miljard bomen, waarvan er minstens 6 miljoen in de bebouwde kom staan – tuinen niet eens meegerekend. Als je het zo bekijkt, stellen honderdduizend zaagbedreigde bomen eigenlijk niet zoveel voor. Een miezerige 0,02 procent van het totaal; een bibberend plukje stumperds in een weelderige zee van groen. Bijgeplant wordt er trouwens ook, maar daar is geen meldpunt voor.

Waar staan die honderdduizend bedreigde bomen eigenlijk? De omstreden 8500 bomen die momenteel worden gekapt in het Bijlmerpark, zitten erbij. Maar ook de 17 hectare bos die Natuurmonumenten weg wil hebben van een dichtgegroeide zandverstuiving bij Velp. De ‘duizenden’ bomen die Staatsbosbeheer wil weghalen nabij Almere om andere bomen meer ruimte te geven, trouwens ook.

Is er een nationale bomenvernietiging gaande? Of vertekent het beeld en is de grote ontbladering uiteindelijk gewoon te herleiden tot een flinke handvol zielige Anne Frank-bomen waarover heisa is tussen omwonenden en de man met de zaag?
Weinig mensen weten het, maar de afgelopen eeuw is de hoeveelheid bos in ons land meer dan verdubbeld. De steden werden groener, de bossen rijker en gevarieerder. Bomen worden ook niet vroeger gekapt: hun gemiddelde leeftijd ging van dertig naar zestig jaar. Het gaat eigenlijk fantastisch met de Nederlandse boom.

Toch jammer dat burgers en stichtingen die slag leveren om hun persoonlijke genotsboom op de stoep, daarvoor weinig oog hebben. Sommige mensen zien door de bomen het bos niet meer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.