VerslaggeverscolumnAriejan Korteweg in Amsterdam

Het Forum voor Democratie Journaal: een wereld van harmonie

null Beeld
Ariejan Korteweg

De afspraak is dat de verslaggeverscolumnist van dienst op deze pagina op zoek gaat naar wat er aan de hand is in het land, in de hoop iets van de onderhuidse spanningen en veranderingen bloot te leggen.

Voor deze aflevering ben ik een dag niet van mijn stoel geweest, toch was ik in een andere wereld. Ik kon er vrij ronddolen, de bewoners waanden zich onbespied en gingen gewoon door met hun bezigheden. Dat is waar je op hoopt.

Die bezigheden lijken zo op het oog heel gewoon. Ze praten veel en vaak niet lipsynchroon – dat houd ik op een technisch mankement, waarvan er trouwens aardig wat zijn. Ze lachen, drinken een glas wijn, wapperen met hun handen, fronsen, kijken naar filmpjes en winden zich op. Dat ze ook wel eens ‘in een helikoptertje’ laag over het land vliegen om de schoonheid ervan te ervaren, ligt minder voor de hand, maar er hoort een uitnodiging bij: ‘Moet je ook eens doen.’ Als het allemaal voorbij is, zeggen ze: bedankt, ciao.

Eigen wereld... Beeld
Eigen wereld...

Het is de wereld van het FVD Journaal. Forum begon er mee toen optredens in het land door corona niet meer konden. Inmiddels staat aflevering 25 op YouTube. Het is een stap in het omzeilen van de media om alles naar eigen hand te kunnen zetten. De volgende - een krantje – is inmiddels gezet. Het aardige is dat de journaal-vormgeving juist de grote voorbeelden nabootst: pompeus openingsmuziekje, veel blauw in de aankondiging, lichtbalken, presentator met tafel en geprojecteerde beelden. Net echt. The Truman Show, maar dan op z’n Baudets.

...universele esthetiek. Beeld
...universele esthetiek.

Ik moet zeggen, dat bevalt goed. Waar het bij de publieke omroep altijd wantrouwen en gehakketak is, heerst bij het FVD Journaal opperste harmonie. Iedereen is het met elkaar eens, en niet zo’n beetje, maar van kruin tot teen. Hier kun je beweren wat zoal in je opkomt, tegenspraak bestaat niet.

Vindt Baudet dat Uruguay net zo groot is als Spanje (in werkelijkheid is Spanje drie maal groter), dan is dat zo. Beweert hij dat er nu meer reserves aan olie en gas zijn dan vijftig jaar geleden, dan is dat de waarheid. Komt Jan Cees Vogelaar uitleggen dat het RIVM de stikstofcijfers manipuleert, dan wordt hij gecomplimenteerd. Vergelijkt Ralf Dekker, bestuurslid van het Renaissance Instituut, corona met een zware griep, dan krijgt dat instemming. Vogelaar is boer, Dekker is bankier en tabakslobbyist – het FVD Journaal maakt en passant zichtbaar dat deskundigheid zich schuilhoudt op onverwachte plekken.

Eén keer stuitte ik op tegenspraak. Dat was toen verslaggever Iem Biyati – tevens partijmedewerker - een gesprekje met de zojuist beëdigde Limburgse senator Otto Hermans afsloot met: ‘In Limburg brandt altijd het licht.’ ‘Nee, dat gaat over Brabant’, riep Hermans haar na, maar de verslaggever was al verdwenen.

Het FVD Journaal is het antwoord van Forum op al die nare dubbelgecheckte waardevrije informatieverstrekking van de mainstreammedia (msm): kranten, publieke omroepen en vooral die schandelijke NPO. ‘Heerlijk, hier word je nu eens niet in de rede gevallen door journalisten die je op een foutje willen betrappen’, legt Baudet voor eigen camera uit.

Inderdaad, hoogst irritant, dat betweterige van journalisten. Daarom is het zo’n goed idee dat Baudet in dit journaal alles zelf doet: hij is presentator, interviewer, geïnterviewde, deskundige, jurylid. Hiddema, Eppink, Roos, Cliteur, Vlaardingerbroek of ambassadeur Hoekstra mogen soms aanschuiven, maar niet te lang.

Hiddema is de beste sidekick. Ze doen samen denken aan Bernard-Henri Lévy, Frans actiefilosoof en dusdanig dandy dat de lavendel van Baudet voor hem ordinair spul is. Le Figaro, die hem onlangs interviewde, beschrijft de hibiscusthee met ijsblokjes die hij serveert terwijl hij vertelt waarom hij zijn neus ophaalt voor de coronapandemie en gewoon iedereen een hand blijft geven.

Met Hiddema bespreekt Baudet Akwasi of Aquari of hoe die maar heet. Hiddema: ‘Ik heb in m’n loopbaan heel wat psychiatrische rapporten gelezen. Als ik die meneer zie denk ik: gaat dat wel goed?’ Baudet: ‘Dat concept van systemisch racisme, geloof jij dat?’ Hiddema: ‘Ik heb niets met racisme, ik ben helemaal blanco.’ Baudet: ‘Mag je niet meer zeggen. Helemaal witto, haha.’ Baudet, nog eens: ‘Leedporno, dat is het.’

Tijd om af te sluiten: ‘Dank je wel Theo Hiddema, fijn dat je er was. En bedenk wel, alleen dankzij jullie steun kunnen we dergelijke discussies voeren.’

De onderzoeksredactie van de msm heeft het nog eens becijferd: Baudet zit bij de publieke omroep ongeveer even vaak aan tafel als zijn oppositiecollega’s Klaver en Asscher. Daar is de harmonie wel minder groot.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden