tv-recensielive-uitzending schietpartij utrecht

Het enige wat duidelijk was tijdens de live-uitzending van de NOS, was dat alles onduidelijk was

null Beeld

Ik wilde hier eigenlijk over het Erasmusdebat van EenVandaag schrijven. Niet dat ik er zin in had, maar ik was wel benieuwd naar de discussies tussen Wilders en Dijkhoff over ‘de samenleving’ en Buma en Klaver over het klimaat. Maar al kort na de aanslag in Utrecht werd besloten het debat te schrappen. Politiek verslaggever Ron Fresen meldde dat, in de live-uitzending van het NOS Journaal.

Die live-uitzending was toen al even bezig. Vanuit de studio in Hilversum praatte nieuwslezer Simone Weimans het nieuws aan elkaar. Er werd druk heen en weer geschakeld tussen Weimans in de studio, Fresen in Den Haag, redacteur Susanne de Kroon op de redactie en verslaggever Theo Verbruggen in Utrecht. Het was gissen naar het aantal gewonden, naar het motief van de aanslag, waar er was geschoten, naar het aantal daders en waar die dader(s) zich dan zouden ophouden. Het enige wat duidelijk was, was dat alles onduidelijk was.

De NOS hield zich bij de feiten, speculeerde niet en kwam ook niet met discutabele bronnen, zoals op social media natuurlijk weer volop gebeurde. Maar omdat er bijna de hele middag weinig nieuws te vertellen was, bestond de uitzending vooral uit een eindeloos heen en weer schakelen tussen Den Haag, Hilversum en Utrecht om zo de nieuwsfeitjes bij elkaar te schrapen. In Utrecht stond Theo Verbruggen lang vergeefs te wachten tot de politie daar een inval zou doen. ‘Theo, er staan nu ook twee paarden achter je’, merkte Weimans op toen weer eens naar Verbruggen geschakeld werd.

Er was een kort vraaggesprekje met Mark Rutte dat rondging in de carrousel, net als de persconferentie die hij samen met minister Grapperhaus gaf. Er was ook een interview met politiewoordvoerder Bernhard Jens dat je kolderiek had kunnen noemen als het niet zo tragisch was geweest. Jens kon of wilde de journalisten niet vertellen hoeveel slachtoffers er waren gevallen. ‘Ik zie daar iemand dood liggen’, riep een verslaggever. ‘Dat zegt u’, antwoordde Jens.

Zo sijpelden de sensatielust en de drang nieuws te brengen toch door de kiertjes in de verslaggeving. Je kon je afvragen of het niet een tikkie onverantwoordelijk was om de locaties (en de nummerborden van de auto’s) van de arrestatieteams in Kanaleneiland zo duidelijk in beeld te brengen op het moment dat het nog niet duidelijk was waar de verdachte zich ophield. Als er zo veel onbekend is en je zo weinig kunt laten zien, is het begrijpelijk dat je hetgeen je wel kan laten zien, onmiddellijk op zender gooit.

Wenselijk is dat echter niet altijd. Na de inval in Kanaleneiland was Theo Verbruggen weer teruggekeerd naar de plek van de aanslag. Hij wees op de stilstaande tram achter hem, die was afgeschermd met een wit scherm. Er lag nog een stoffelijk overschot dat nu opgehaald werd. ‘De lijkwagen is gearriveerd’, zei Verbruggen. ‘Ik kan dat helaas niet laten zien omdat het aan de andere kant van de tram is.’ Helaas.

Verslaggever Theo Verbruggen in Utrecht Beeld NOS
Verslaggever Theo Verbruggen in UtrechtBeeld NOS

Julien Althuisius

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden