CommentaarMenno Snel

Het enige waar het Snel aan ontbrak, was het nodige inlevingsvermogen

Het vertrek van Menno Snel heeft slechts nut als zijn opvolger nu het toeslagenstelsel op de schop neemt.

Staatssecretaris Menno Snel van Financiën maakt zijn aftreden bekend tijdens een debat in de Tweede Kamer over de door ouders ontvangen dossiers inzake de kinderopvangtoeslagaffaire.Beeld ANP

Over het nut van het aftreden van Menno Snel kan worden getwist. Soms moeten bewindslieden weg omdat zij de Kamer verkeerd hebben geïnformeerd. Dan is aftreden nodig om het vertrouwen tussen kabinet en parlement te herstellen. Soms ook blijken bewindslieden simpelweg niet opgewassen tegen hun taak. Dan is aftreden nodig om te voorkomen dat de zaken nog verder in de soep lopen. En soms zijn er zulke ernstige dingen gebeurd dat aftreden nodig is als signaal naar de samenleving dat de politiek ook wel beseft dat het zo niet kan.

Menno Snel was lange tijd een twijfelgeval. De tragische teloorgang van de fraudebestrijding bij de Belastingdienst kreeg grotendeels vorm onder zijn voorgangers Weekers en Wiebes. Er waren daarna soms problemen met de informatievoorziening aan de Kamer, maar dan toonde Snel zich doorgaans zeer schuldbewust. Over zijn kennis en kunde om de Belastingdienst te leiden, bestonden onder parlementariërs ook geen grote twijfels.

Inlevingsvermogen

Het enige dat ontbrak was het nodige inlevingsvermogen. Nu de affaire eindelijk in de fase van het schadeherstel is gekomen, lukte het niet de Belastingdienst voor de dag te laten komen met een menselijk gezicht. Een recente reeks onhandigheden in het contact met de gedupeerden begon aan Snel te kleven. Daarin ligt dan ook het enige voordeel van zijn vertrek: Snels opvolger heeft in theorie weer even de handen vrij om echt schoon schip te maken en om een nieuwe relatie met de slachtoffers op te bouwen.

In theorie, want die opvolger zal wel moeten beschikken over grote politieke stuurmanskunst en stalen zenuwen. Snel waarschuwde woensdag: er gaan zich nog veel meer ouders melden die slecht zijn behandeld. En in de afwikkeling zijn nieuwe incidenten waarschijnlijk. ‘Dit wordt een hobbelige weg, waarbij fouten gemaakt zullen worden.’

Terecht wees hij er ook op dat dit zo blijft zolang het toeslagenstelsel – met het maandelijks rondpompen van vele miljarden aan belastinggeld – niet wordt ingeruild voor een minder bureaucratisch geheel. Alleen een nieuwe staatssecretaris die daar serieus werk van maakt, weet misschien het tij te keren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden