COLUMNIbtihal Jadib

Het enige grenzeloze aan mij is de verwondering waarmee ik ambitieuze types bekijk die doorploegen naar de top

null Beeld Aisha Zeijpveld
Beeld Aisha Zeijpveld
Ibtihal Jadib

Mijn zusje heeft een boek gekocht. Toen ze het vertelde lazerde ik bijna van mijn stoel van verbazing. Met moeite wist ik een vraag te formuleren: ‘Bedoel je een echt boek, met letters en bladzijden?’ Na haar bevestigende antwoord voelde ik een wolk van geluk op mij neerdalen. Zie je wel, dacht ik opgelucht, een mens moet de jeugd nooit opgeven, al die zaadvragende ogen en getuite lippen op Instagram zijn heus niet het eindstation. ‘Het is een handboek over hoe je snel rijk kunt worden’, lichtte ze toe, ‘alleen het is best wel dik dus nu dacht ik: misschien kun jíj het voor me lezen aangezien jij toch geen leven hebt, en mij daarna vertellen wat erin staat over snel rijk worden.’ Ik overwoog een stuk touw te zoeken om mezelf aan de eerste de beste boom op te hangen, maar er zat net een perfect bereide lasagne in de oven; die ging ik niet laten aanbranden.

Inmiddels zijn we ruim een jaar verder en heb ik het boek toch van haar aangenomen, het lag al die tijd maar in haar kamer stof te vangen. Het bleek te gaan om Think and Grow Rich van Napoleon Hill. Volgens de inleiding is het ‘de klassieker der klassiekers op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en succes’. Het boek werd uitgebracht in het Amerika van 1937, na de Eerste Wereldoorlog en de economische depressie die later volgde. Er wordt een hele reeks indrukwekkende giganten opgesomd die ooit aan het leven begonnen als armoedige sloebers maar zich uiteindelijk wisten op te werken tot puissant rijke ondernemers, denk aan Henry Ford of Andrew Carnegie. Ik heb niet de indruk dat de Amerikaanse Droom vandaag de dag nog haalbaar is voor hardwerkende burgers, laat staan voor immigranten, maar het is nog steeds interessant om te lezen wat het ‘geheim’ is van zeer succesvolle mensen.

Nu ja, dat blijkt niet eens zo verrassend. Volgens Hill hebben succesvolle mensen een concreet doel voor ogen (‘elk succes begint met een idee’), zijn ze er zeker van dat ze dat doel zullen bereiken (‘oprecht vertrouwen ruimt alle beperkingen uit de weg’), hebben ze een brandend verlangen naar dat succes (‘met een mindset die een obsessie wordt’) en beschikken zij over een onuitputtelijk doorzettingsvermogen (‘mislukking laat iemand struikelen op momenten dat succes binnen handbereik is’). Ik vond het erg vermoeiend klinken allemaal.

Dat zal meteen ook de reden zijn waarom ik nooit een gillend rijke ondernemer zal worden, een lot waarmee ik me graag verzoen. Het enige wat grenzeloos is aan mij is de verwondering waarmee ik vurig ambitieuze types aanschouw die op nietsontziende wijze doorploegen naar de top. Op zwakke momenten kan ik me daar onzeker over voelen, dan vind ik mezelf een sukkel en vraag ik me af waarom ik niet meer mijn best doe om het absolute maximum te bereiken. Is dat omdat ik allang in mijn handjes knijp van geluk over al het goede dat me is overkomen, of durf ik volgens meneer Hill niet (nog) meer van het leven te vragen? Het boek roept interessante vragen op als: wat is de innerlijke overtuiging die ten grondslag ligt aan de keuzen die je maakt?

Voor mijn zusje heb ik ondertussen het volgende citaat uit het boek gehaald: ‘Het feit dat je dit boek leest, betekent dat je echt op zoek bent naar kennis.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden