Columnbert wagendorp

Het EK wordt vaak gewonnen door de underdog, dus op 11 juli staan we in de finale

null Beeld

Vrijdagavond begint in Rome, een jaar later dan verwacht, het Europees Kampioenschap voetbal. Dat is een verheugend vooruitzicht. Even geen formatiegedoe meer, voetballen. Het heeft iets symbolisch, na anderhalf jaar afzien gaat de bal weer rollen en herneemt het leven zijn gang. De bal rolde wel, de afgelopen tijd, maar het had allemaal iets plichtmatigs, het waren cabaretvoorstellingen zonder publiek. Maar nu wordt alles anders, met fans op de tribunes. Die jongens hebben de twaalfde man nodig – gelukkig spelen we de eerste drie wedstrijden thuis.

Na de splijtende coronaperiode hebben we straks eindelijk weer iets dat ons verbindt. Mits we winnen, dat wel. Anders kan Oranje een nieuwe splijtzwam worden en zijn we nog verder van huis. Gelukkig wemelt het van de Oranje-reclames op televisie die er allemaal van uitgaan dat we ver komen, dat scheelt. Waarbij we niet moeten vergeten dat het virus nog steeds onder ons is: ‘Juich verantwoord’, waarschuwt supermarktketen Jumbo. Elkaar ook niet huilend in de armen vallen als het even tegenzit: anderhalve meter!

De bondscoach gaat 1-5-3-2 spelen en dat is goed. 1-4-3-3 was ook goed geweest, of 1-3-4-3; als de jongens maar gretig zijn, de verdedigers genadeloos en de aanvallers het vizier op scherp hebben staan. Frank de Boer zei na de uitzwaaiwedstrijd tegen Georgië (3-0) dat hij lichtpuntjes zag, ‘zowel in balbezit als bij balverlies’. Eén groot lichtpunt dus, want je hebt de bal of je bent hem kwijt. ‘Ik zie dat we stappen zetten’, zei Frank. Ook dat is mooi, want zonder stappen zetten wordt het niks.

Frank de Boer is zo’n man die dingen kan zeggen die uit de mond van elke andere coach killing zouden zijn, maar bij hem zijn het juist enorme complimenten. Dat komt doordat hij uit Grootebroek komt, waar ze niet van overdrijven houden. Als Frank lichtpuntjes ziet, heeft hij eigenlijk een soepel draaiende aanvalsmachine waargenomen in een zee van zonnestralen.

Marten de Roon krijgt veel kritiek, maar, verklaarde De Boer, ‘Marten doet heel veel dingen goed, dat moeten we niet vergeten.’ Precies, want als we dat vergeten blijft er weinig van Marten over. Je moet zo’n jongen zelfvertrouwen geven, dan speelt hij straks de sterren van de hemel. Dat is ook zo met Wout Weghorst, de spits. Wout Weghorst pikt altijd z’n goaltje mee en goals zijn uiteindelijk beslissend. Alle ballen op Wout.

Maar veel zal afhangen van Memphis. Als die het op z’n heupen krijgt gaan we nog wat beleven. Voetballen is een teamsport, maar uiteindelijk is het individu beslissend. Matthijs de Ligt, Frenkie de Jong en Memphis Depay moeten het doen. Er heerst hier en daar nog wat scepsis over Oranjes kansen, maar dat is beter dan denken dat we al kampioen zijn, zoals meestal het geval is wanneer Oranje meedoet aan een eindtoernooi.

Toevallig horen Memphis, De Ligt en De Jong bij de spelers die door Sam Planting onder de loep worden genomen in de schitterende digitale Volkskrant-productie Kijken als een kenner. Nadat je alle informatie tot je hebt genomen, duizelt het je, maar voetbal is nu eenmaal een datasport geworden. De tijd van het hotseknotsbegonia-voetbal en alle ballen hoog voor de pot ligt achter ons. Het is tellen: Frenkie heeft per wedstrijd het vaakst de bal, gemiddeld 94 keer; een geruststellende gedachte, want Frenkie kan toveren.

Volgens de dataspecialisten van vijf universiteiten heeft Frankrijk 14,8 procent kans om te winnen. Nederland staat achtste op de lijst der favorieten, met 6,1 procent. Het EK wordt vaak gewonnen door een underdog (Denemarken 1992, Griekenland 2004, Portugal 2016). Dus als de voortekenen niet bedriegen staan we 11 juli op Wembley.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden