ColumnHet eeuwige leven

Het eeuwige leven: Mien Schopman-Klaver (1911-2018), olympiër die tot op hoge leeftijd sportief bleef

Atlete Mien Schopman-Klaver was Nederlands oudste nog levende olympiër. Ze kwam zelf niet in actie in 1932 in Los Angeles, maar zag wel bijna heel Amerika.

Peter de Waard
Mien Schopman-Klaver Beeld Rolf Bos
Mien Schopman-KlaverBeeld Rolf Bos

Op weg naar de Olympische Spelen van Los Angeles in 1932 kwam hardloopster Mien Klaver door het overvloedige eten op de s.s. Statendam naar New York vijf kilo aan. In die tijd waren er nog geen coaches mee, laat staan diëtisten. De vrouwen moesten zelf maar zien hoe ze in vorm bleven. Op het bovendek van de eerste klasse trokken ze sprintjes.

Mien Schopman-Klaver overleed 10 juli op de gezegende leeftijd van 107 jaar oud. Twee jaar geleden riep de Volkskrant haar uit tot de oudste nog levende olympiër. Alleen kwam ze niet in actie. Ze was slechts reserve van de Nederlandse 4x100-meterploeg. Niettemin was ze 66 dagen van huis voor een toentertijd ongekend avontuur: eerst met een lijnboot naar New York en toen met de trein naar Los Angeles (door een landschap dat nog op het Wilde Westen leek), en bezoeken aan Hollywood, Washington en de Niagara Falls.

Mien Klaver werd in 1911 geboren in een gezin van acht kinderen dat woonde aan de Ceintuurbaan in Amsterdam. Haar vader werkte bij de brouwerij van Heineken. Toen ze jong was heette het IJsselmeer nog de Zuiderzee en reden er amper nog auto’s door de stad. ‘Elk seizoen kende zijn eigen spelletjes. Knikkeren, hoepelen, diabolo een blokje om rennen, elk een andere kant om, kijken wie het eerst terug was’, vertelde ze in de Volkskrant.

Olympische Spelen

In 1928 werden de Olympische Spelen in Amsterdam gehouden. Mien Klaver zag de hockeyfinale tussen Nederland en Brits-Indië. Ze wilde gaan hardlopen, maar er was nog geen atletiekclub voor meisjes totdat in 1930 de Amsterdamse Dames Atletiek vereniging (ADA) werd opgericht.

De atletiekonderdelen voor vrouwen beperkten zich tot sprintnummers, hoog- en verspringen. Aan lange afstanden mochten de vrouwen zich niet bezondigen, laat staan aan het werpen met discussen en speren. Maar Mien Klaver blonk uit op de 100 meter, waarop ze in 1931 een tijd liep van 12,7 seconden.

Bij de kwalificatiewedstrijden voor de Spelen deed ze mee met de estafetteploeg van ADA die het moest opnemen tegen de vier geselecteerde dames voor Nederland. Klaver bleek sneller te zijn dan enkele van die dames, maar het bestaande team werd gekozen als basis voor de Spelen. Klaver mocht mee, maar als vijfde.

Op de boot van Rotterdam naar New York was ongekend veel te eten, waar gezien de crisismaaltijden thuis flink gebruik van werd gemaakt. Ook in het Chapman Hotel in Los Angeles, waar de vrouwen verbleven (het olympisch dorp was alleen voor mannen), vlogen de kilo’s eraan. Er was nog een selectiewedstrijd, maar op die dag miste Mien Klaver net de vorm.

Hollywood

De ploeg zelf stelde ook teleur. Maar het team reisde wel naar Hollywood, waar de set werd bezocht waar de film Blonde Venus werd opgenomen. Ze ontmoette hier regisseur Josef von Sternberg en de filmsterren Cary Grant en Marlene Dietrich. Daarna volgde een terugreis langs de Californische kust en de Niagara Falls. Een jaar later opende ze met haar verloofde Leo Schopman in de Heemstedestraat in Amsterdam een delicatessenzaak, omdat hij als bouwkundige geen werk kon vinden.

Pas als moeder van vijf kinderen kon ze na de oorlog weer bij ADA aan atletiek gaan doen, waar Jan Blankers de man van Fanny trainer was. Wedstrijden deed ze niet meer. Maar sportief bleef ze: tot haar 99ste jaar fietste ze.

Ze zag haar kinderen trouwen, en kreeg kleinkinderen en achterkleinkinderen. ‘Ik hoef maar een kik te geven en iemand staat voor mij klaar’, zei ze op haar 105de toen ze nog helder genoeg was om als oudste olympiër alle herinneringen op te halen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden