OpinieBrieven

Het duurste tramlijntje ter wereld

De ingezonden lezersbrieven van maandag 18 maart.

Redactie
Testrit met de Uithoflijn. Beeld ANP
Testrit met de Uithoflijn.Beeld ANP

Brief van de dag: OV in Utrecht

Bart Dirks zet het OV in Utrecht tegenover dat van Noord-Holland (Ten eerste, 14 maart) en doet of de situaties erg verschillen. Net als al zijn voorgangers begint ook Dirks herinneringen op te halen aan de propvolle ­ritjes naar de Uithof. Hij doet daarbij of dit gevoel breed ­gedeeld wordt, maar uit verschillende onderzoeken onder studenten blijkt dat zij de bus waarderen en als rapportcijfer een 7,5 geven.

Immers buiten de spits, waar journalisten noch bestuurders naar kijken, zoeft een vrijwel lege bus in 20 minuten naar de Uithof en terug. Het afstandje van 5,6 kilometer is trouwens ook makkelijk met de fiets in ­dezelfde tijd af te leggen. Een (deels) overdekt snelfietspad over een vergelijkbaar traject zou behalve goedkoper dan het duurste tramlijntje ter wereld ook veel meer soelaas hebben geboden. Spreiding in tijd en ruimte, daar gaat het om, en daar levert dit lijntje geen bijdrage aan, want de tram zal slechts niet-betalende studenten bevatten en er zal geen enkele automobilist overstappen.

Hier vinden we ook de parallellen met de lege bussen in Noord-Holland, want ook de tram zal vaak leeg zijn, en in het weekend zal het dure paradepaardje zelfs niet rijden. Hoezo onmisbare schakel? Ik stel dan ook voor dat we in plaats van alle bestuurders Piet Heneweer (80) naar Utrecht halen. In het artikel draagt hij slimme en kleinschalige oplossingen aan die ook de Uithof goed kan gebruiken.

Ton van Rietbergen, economisch geograaf Universiteit Utrecht

Paardenhoofd

Beste Hans Aarsman, een paard heeft een hoofd en geen kop (Uitgelicht, 14 maart). Als je meer over paarden wilt weten, kom ik graag een keer vertellen.

Elin Alkemade (8 jaar, bijna 9), Utrecht

Bijzonder onderwijs

Wat een prachtige column van Aleid Truijens (‘God heeft op school niets te zoeken’, Opinie, 16 maart).

Tijdens mijn lagereschooltijd op een rooms-katholieke school voelde ik me bevoorrecht rooms-katholiek te zijn. Ik zou later (bij goed gedrag) in de hemel komen en dat gold niet voor de kinderen die ‘niet geloofden’ en op de openbare school zaten. Wel werd verwacht dat ik negen aaneengesloten eerste vrijdagen van de maand naar de vroege ochtendmis zou gaan. Omdat ik vanwege de afstand naar school ook al ’s middags moest overblijven, vonden mijn ouders dat niet goed. Op mijn mooie rapport verscheen daarom een onvoldoende voor ‘naar de kerk gaan’. Ik maakte me grote zorgen, niet om mijn rapport, maar om de beloofde hemel, die, ondanks de geruststelling van mijn moeder, toch onbereikbaarder werd. Dit speelde ruim zestig jaar geleden!

Wat zou het mooi zijn als kinderen van kleins af aan leren om respect te hebben voor elkaars meningen en ­religies. Een wetswijziging, ik hoop het nog mee te mogen maken.

Betty van de Broek, Amstelveen

Artikel 23

Toen ik in 1965 begon op de kleuterschool was er een inspectieteam dat kon binnenvallen op elk moment, zonder vooraankondiging. Ze werden gevreesd. De vrouwelijke helft van het team smeet eens ter controle de klei tegen de deur, die bleef plakken, dat was goed. Als de klei eraf viel, was die te hard.

Langzaam werd het professioneler, maar werd het bezoek aangekondigd en we namen onze maatregelen. Dat doet het Haga Lyceum ook. Als de inspectie op afspraak verschijnt, is er niets aan de hand, maar als ze onaangekondigd voor de deur staan, blijven ze buiten en worden ze bedreigd.

De onaangekondigde inspectie is geen gebruik meer, maar is nooit ­afgeschaft. Doe het, desnoods wekelijks, en laat de aandacht niet verflauwen. Beter is nog artikel 23 afschaffen. Ieder kan na school zijn kinderen het eigen geloof bijbrengen.

José Albers, Hoorn

Godsdienstvrijheid

Artikel 23 gaat over de vrijheid van godsdienst en dat is in Nederland een groot goed. Dat God niets te zoeken heeft op een school, is een mening, en dat mag. Maar als christenen een school willen stichten, dan moet dat mogelijk zijn. Niet-gelovigen hoeven hun kinderen niet naar een christelijke school te sturen en andersom óók niet.

Als er alleen maar openbare scholen mogen of moeten zijn, wordt het wel eenzijdig. Het lijkt wel dat je ge­loven mag, maar doe dat maar achter je eigen voordeur. Ik ben blij dat er vrijheid van godsdienst is in Nederland.

Wim Hellenthal, Rijnsburg

Slaap-app

Mijn beste app om beter te slapen (Boeken en wetenschap, 16 maart), is het uitschakelen van mijn mobiel als ik ga slapen. Nooit anders gedaan en dat wil ik graag zo houden.

Jaap van Velzen, Vlissingen

Kamermeisje

Roberto Payer, eigenaar van het Hilton en Waldorf Astoria in Amsterdam, heeft een levensveranderend inzicht (Magazine, 16 maart). Na een lofzang op de prestaties van kamermeisjes worden we geïnstrueerd hoe we hun een fooi kunnen geven.

Een voor kamermeisjes levensveranderend advies aan mijnheer Payer: betaal hun een fatsoenlijk salaris.

Wim Zevering, Ermelo

Paris Saint-Germain

Menig voetbalanalist is waarschijnlijk blij dat ‘Prie Sjermain’ uit de Cham­pions League ligt. Mooie ploeg, maar het analyseert wat ongemakkelijk.

Hub Corten, Holtum

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden