Opinie

Het decadente welvaartsdenken is voorbij

Een 7.62 mm patroon uit een AK47 (kalasjnikov) is niet zo groot. Geloof geen televisiefilms die anders doen voorkomen. De uitwerking van een inslaande kogel is vernietigend. Een simpele inschotwond, een dramatisch bloederig uitschot. Een vuistgroot gat. Gruwelijke pijn. Bij een inslag in arm of been volgt al snel amputatie. Meestal is getroffen worden dodelijk.

Politie op Amsterdam Centraal. In verband met de bomaanslagen op diverse doelen in Brussel, heeft het ministerie van Justitie besloten de aanwezigheid van politie op grote Nederlandse stations uit te breiden. Beeld anp

We zijn niet meer vertrouwd met geweld. We willen het niet. We kijken liever weg. Ontkennen het met naïef optimisme. Het zal toch allemaal wel meevallen? Vanaf 1990 zijn colonnes marcherende en gewapende militairen uit ons straatbeeld verdwenen. Zo eng! Zelfs een voorbijlopend musicerend harmoniegezelschap wordt verdacht en veracht. Tijdens de Vierdaagse moest het geweer verdwijnen. Ikzelf liep in 1980 nog volledig bepakt mét wapen. Mocht niet meer.

Het anti-militaire denken, in Nederland altijd hoog op de agenda, werd na de val van de Muur (1989) extra gevoed. Garnizoenen werden bliksemsnel opgedoekt, het leger ontmanteld, kazernes gesloten, tanks in de uitverkoop. Zo, daar waren we lekker vanaf. Volgde een discussie over de wenselijkheid van met geladen (!) pistolen bewapende politieagenten. Kon dat niet vreedzamer? Als ik voor de 4-mei-herdenking in mijn gemeente mijn landmachtuniform aantrek denken mijn buren dat ik bij de fanfare hoor, of de padvinderij. Ze vinden het maar raar.

Die tijd is geweest. Een verweesde samenleving moet zich realiseren dat aan het decadente welvaartsdenken na Parijs en Brussel een wreed einde is gekomen. Si vis pacem, para bellum. Wie vrede wenst, moet zich op oorlog voorbereiden. Het wordt tijd dat onze bestuurders en politici hun klassieken nog eens raadplegen.

Ruud van Ling, Heerhugowaard

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden