ColumnBert Wagendorp

Het debat tussen Ploumen en Kaag ging het bevattingsvermogen van de journalisten te boven

null Beeld
Bert Wagendorp

Volgens insiders is sprake van een saaie verkiezingscampagne, maar daar ben ik het niet mee eens. Inderdaad staan er bij ons op de markt geen verkiezingskramen met ballonnen, maar dat vind ik pure winst. De kans om ongevraagd tegen een lijsttrekker aan te lopen is ook minimaal, behalve wanneer het oog van T. Baudet op jouw enclave is gevallen. Maar dan kun je altijd nog op straat gaan liggen en doen alsof je dood bent. Niet die gezwollen meet-ups met Jesse Klaver: wat een rust.

De campagne is een online- en televisiecampagne geworden, met radio en kranten als extraatjes voor de politieke junkies. Bij de tv zijn ze zich bewust van hun belangrijke rol, en hebben ze goed nagedacht over de invulling ervan. De circusvoorstellingen die door moesten gaan voor ‘debatten’ zijn verdwenen. Zelfs het lijsttrekkersdebat van RTL leek in niets op de bagger die ons vroeger werd voorgeschoteld. Daarin moesten de kandidaten van Frits Wester door een brandende hoepel springen of een hijgend hert nadoen. Ook dienden de gladiatoren elkaar in anderhalve minuut verbaal af te maken – nooit zei er eentje dat hij geen zin had in die malle fratsen.

In Nieuwsuur onderwerpt Jeroen Wollaars of Mariëlle Tweebeeke elke avond een lijsttrekker aan een kruisverhoor, bijgestaan door Arjan Noorlander en drie ‘gewone kiezers’ – de doorbijtende kiezer is dé ontdekking van deze campagne. Het lijkt alsof Wollaars en Tweebeeke een spoedcursus scherp interviewen hebben gevolgd bij Jeremy Paxman. Tot dusver is geen van de lijsttrekkers – wellicht op Marijnissen (SP) en Segers (CU) na – ongeschonden uit de strijd gekomen. Lijsttrekkers hoeven van mij niet per se te worden geslacht, maar je moet ze wel het vuur na aan de schenen leggen. Dat doen ze bij Nieuwsuur. Jammer dat het maar veertig minuten duurt.

Het grootste slachtoffer van de stevige aanpak was Jesse Klaver. Het ging maandag over biomassacentrales. Klaver werd in de tang genomen door Wollaars en een mevrouw die er meer verstand van had dan de GL-leider. Je zag de zetels de studio uitvliegen. De nieuwe Nieuwsuur-reputatie zorgt ook voor problemen. Na het bekijken van de Klaver-afstraffing liep het Geert Wilders dun door de broek en zegde hij af.

Jeroen Pauw presenteerde maandag het eerste van vier 1-op-1 debatten op NPO 1, en ook daar gebeurde iets wat ik op de Nederlandse tv nog niet eerder had gezien. Lilianne Ploumen (PvdA) en Sigrid Kaag (D66) stonden tegenover elkaar. Maar ze gingen elkaar niet, zoals te doen gebruikelijk bij dit soort duels, als agressieve vechthonden te lijf. Ploumen noch Kaag maakte aanstalten de tegenstander met een paar voorbereide soundbites een doodsteek toe te dienen. Er waren geen jij-bakken en de twee luisterden geduldig naar elkaar, meestal met begripvolle hoofdknikjes. Pauw deed zijn best om de boel een beetje op te stoken, maar tevergeefs. Als slotvraag wilde Kaag van Ploumen weten of het een goed idee was dat haar dochter in Maastricht ging studeren. Ploumen vond van wel.

De politieke journalisten aan de praattafel van Op1 konden er na afloop geen brood van bakken, deze manier van ‘debatteren’ viel buiten hun bevattingsvermogen. Ik vond het een verademing. Het was erg prettig niet te worden aangezien voor een zwakzinnige die met een puntige trouvaille is te paaien.

De vraag hing zwaar boven de tafel: had de beschaafde standpunten-uitwisseling te maken met het feit dat het twee vrouwelijke lijsttrekkers waren? Alleen: wie durfde hem te stellen en als smerige seksist half twitter over zich heen te krijgen?

Gelukkig was Hedy d’Ancona er, de Moeder aller feministes, en die durfde hem te beantwoorden. Het antwoord luidde ‘ja’.

Podcast

Het VVD-partijprogramma zou een ruk naar links maken, wat klopt daarvan? En Hoekstra valt tegen, is dat een self fulfilling prophecy of is hij te onervaren? Luister onze verkiezingspodcast met Sheila Sitalsing, Pieter Klok, Raoul du Pré en Gijs Groenteman.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden