Het corps is dé plek waar mensen hun grenzen opzoeken, en dat is maar goed ook

Het beeld dat in de media wordt geschetst is erg eenzijdig, vindt Cathelijn Paling. Het corps was voor haar de plek waar ze haar eigen grenzen leerde zoeken.

Beeld Hollandse Hoogte

Als journalist én oud-lid krijg ik vaak gemengde gevoelens wanneer negatieve leuzen over het corps weer de krantenkoppen sieren. Aan het corps, en met name Vindicat, zijn het afgelopen jaar vele woorden vuil gemaakt. 'Vuil' ja, want it wasn't pretty. En 'gemengd', omdat ik als journalist graag de feiten op tafel leg. Maar nooit eerder schreef ik één woord over mijn tijd bij het corps. Tot nu.

Want, inderdaad, het moet niet kunnen dat jonge meisjes zich geïntimideerd voelen of worden uitgemaakt voor hoer. Het moet niet kunnen dat onschuldige eerstejaars oprecht geloven dat de galamos een 'moetje' is. En het moet al helemaal niet kunnen dat een nuldejaars die ontgroening loopt, niet naar huis gaat met een paar 'wijze' lessen, maar naar het ziekenhuis. Met notabene blijvend hersenletsel.

Ikzelf was net twee maanden 17 toen ik met mijn Eastpak voor de deur stond bij Hestia, op Drift 19 te Utrecht. Klaar om het avontuur aan te gaan bij de vrouwelijke studentenvereniging. Welkom bij het corps. Ongemengd, maar 'gelukkig' zat er maar één bruggetje tussen de mannen van het USC en ons vrouwen. Dus overlopen gebeurde regelmatig.

Daar stond je dan, vers van de middelbare school, tussen driehonderd andere meisjes. Naïef, jong en nog lekker kneedbaar. Dit 'groentje' intimideren, was appeltje-eitje ja.

Precies tien jaar later zijn mijn beste vrienden die ik daar maakte, nog steeds mijn beste vrienden. Huisgenoten voelden als zussen die ik nooit had gehad. En daarnaast heeft het corps mij ook gewoon ontzettend veel geleerd. Ik was vrij onzeker, maar bouwde daar zelfvertrouwen op. Het corps zet je soms goed voor het blok (of in een gekke tutu met apenmasker op, op de planken) maar dat hoeft niet per se slecht te zijn. Het trekt je uit je comfortzone.

En het reikt je kansen aan via commissies, congressen of events, waar je anders niet snel mee in aanraking zou komen. Maar bovenal leerde het mij de wortels van een intense socialiteit. Het krijgen en onderhouden van dierbare vriendschappen.

En, geloof het of niet: begrenzen.

Het corps is dé plek waar mensen hun grenzen op zoeken, en dat is maar goed ook. Want bovengenoemde voorvallen - die ook gebeuren door gebruik van drugs of alcohol elders - kunnen maar beter gebeuren binnen zo'n hechte ledenclub, dan ergens in een flat op de Uithof, met nul sociale controle en alle gevolgen van dien.

De commotie in de media rondom de voorvallen binnen het corps, vind ik begrijpelijk. Doch, er wordt in mijn opinie een vrij eentonig beeld geschetst. Ik heb mij in die vijf jaar, zeker in het begin, echt weleens onzeker gevoeld. En ongemakkelijk. En nee, niemand vindt het leuk om om 07.00 uur kikkersprongen door de modder te maken of marmite spread op zijn hoofd gesmeerd te krijgen.

Maar zoals Stijn Derksen al in de afgelopen zaterdageditie van de Volkskrant omschreef, is vernedering subjectief. Want vernederd? Nee, zo heb ik mij nooit gevoeld.

Cathelijn Paling is freelance journalist en tekstschrijver.

Dit schreven we eerder over Vindicat

Meerdere leden van Vindicat naar psycholoog om ervaringen bij corps, waaronder fysiek geweld
Meerdere leden van studentenvereniging Vindicat zijn de laatste jaren behandeld door een psycholoog vanwege hun ervaringen bij het corps. Dat zegt de Groningse psycholoog Martin Appelo.

Terug in de Mensa voelde Rogier vocht uit zijn oor komen: OM eist cel- en taakstraf voor toebrengen hersenletsel bij ontgroening
De rechtbank in Groningen boog zich donderdag over een uit de hand gelopen ontgroeningsritueel bij het Groningse studentencorps, in augustus vorig jaar. Lees hier wat er toen gebeurde.

Studentencorpsen lijden niet onder de reeks incidenten en negatieve publiciteit
Sterker nog: zeven van de acht klassieke Nederlandse corpora kregen afgelopen introductieperiode evenveel of meer inschrijvingen dan een jaar eerder. Dat blijkt uit een inventarisatie van de Volkskrant.

Vindicat krijgt voorlopig geen bestuursbeurs meer van Rijksuniversiteit Groningen en Hanzehogeschool
De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en de Hanzehogeschool betalen voorlopig geen bestuursbeurzen uit aan Vindicat. De studentenvereniging is opnieuw in opspraak gekomen. Leden zouden zich onder meer hebben misdragen in een sushirestaurant. De politie is inmiddels een onderzoek begonnen naar dit incident.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden