ColumnBert Wagendorp

Het coronavirus onttrekt zich aan het gezag van de partij – dat irriteert de Chinese machthebbers

In deze krant stond zaterdag een informatief stuk (met graphic) over het virus 2019-nCoV onder de kop: ‘Is het tijd voor coronapaniek?’ Terwijl de wereldwijde trend toch overduidelijk wijst in de richting van een paniekerig ‘Ja!’ luidde het antwoord van onze researchers Frijters, Leunissen en Van Uffelen: ‘een beetje sussen bij de borrel is best geoorloofd’. Een goed verhaal eventjes stuk-relativeren met een glaasje erbij, typisch de Volkskrant.

Virussen zijn eng en daardoor erg mediageniek. Ze hebben iets gluiperigs, je ziet ze niet maar ze zijn er wel en ze hebben het op je gemunt. In Hollywood zijn ze er dol op, virussen zijn horror. Krankzinnige professor knutselt­ virus in elkaar, dat ontsnapt en opeens loopt de halve stad met het bloedschuim om de mond.

Er komt een keer een virus waartegen niets valt te beginnen en dan zijn we het haasje – dat is de dramatische dreiging van elk nieuw virus.

In China hebben ze vijftien steden afgesloten, waaronder het immense Wuhan waar het coronavirus mogelijk via een slang tot ons is gekomen – mooi symbolisch verhaalelement, altijd hetzelfde met die slangen.

Het doortastende optreden van de Chinese regering kan wereldwijd op veel waardering rekenen. Al is het natuurlijk jammer voor die tientallen miljoenen Chinezen die nu het coronagebied niet meer uit kunnen en moeten wachten tot ze worden besmet. Hier isoleren we het individu, maar dat vinden ze in China halfzacht gedoe, daar doen ze aan collectieve opsluiting. Moeten ze ook maar geen besmette slangen eten.

Ik zag een schitterende foto waarop zeker vijftig gele, lichtblauwe en oranje graafmachines in Wuhan aan het werk waren op de roodkleurige aarde. Het leek een gezamenlijke drijfjacht op het coronavirus, maar dat was het niet; de bulldozers maakten de grond bouwrijp voor een immens ziekenhuis, dat op 3 februari open moet gaan. Dat is ongeveer de incubatietijd van 2019-nCoV, misschien redden het ze net, voor alle bouwvakkers rillend onder de wol kruipen.

Het zijn rigoureuze maatregelen; de Chinese machthebbers zijn controlfreaks en het irriteert ze buitengewoon dat ze 1,4 miljard burgers er wel onder kunnen houden, maar dat een miezerig virus zich onttrekt aan het ­gezag van de Partij, het Centraal Comité en president Xi. Dat moet afgelopen zijn. Desnoods sluiten ze het hele land af, tot het virus zich gewonnen heeft gegeven.

Zondagochtend had het coronavirus 56 slachtoffers gemaakt. Dat zijn er voorlopig 718 minder dan het Sars-virus in 2002-2003. Maar persbureau Reuters had zondag een paar virologen opgespoord die rekening hielden met een pandemie – een wereldwijde epidemie – en dan gaan we nog wat beleven. Er is in virustijden altijd wel een viroloog te vinden die de kans op een plaag van bijbelse proporties niet uitgesloten acht. Zelf hadden wij daar vroeger Ab ­Osterhaus voor, de gesel van het H1N1-virus, maar die is ­helaas met pensioen. Hopelijk weten de talkshows, zodra het coronavirus ook hier is aangetroffen, een waardige opvolger te strikken die ons weer eens lekker laat huiveren.

Zorgwekkend voor de toekomst van de virushype is wat ik las op de website van de BBC: dat de gezondheidsconsequenties van een virusepidemie dankzij de wetenschap steeds minder ernstig lijken te worden, maar dat de economische er juist steeds zwaarder inhakken. Dat de Chinezen zo doorpakken zou dus economische redenen kunnen hebben, al wil ik dat voorlopig nog even niet geloven. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden