OpinieCoronavirus en zorg

Het coronavirus is een soort Russisch roulette voor huisartsen

De huisarts ontvangt dagelijks vele patiënten in de spreekkamer. Hij of zij is één handdruk van corona verwijderd, beschrijft huisarts Danka Stuijver.

Danka Stuijver

Huisartsen zijn geen ijdel volkje. Ze werken hard, elke 10 minuten een nieuwe vraag, nieuwe klacht, nieuw verzoek. Dat doen we al jaren. Er komt daarbij steeds meer op ons bordje, maar tot nu toe eten we alles op en spugen we niets uit. We handelen meer dan 90 procent van de zorgvragen in Nederland af en dat doen we ook nú.

De afgelopen weken circuleerden diverse artikelen, mailtjes en appjes van medisch specialisten uit de ziekenhuizen waar nu volop wordt gestreden tegen de gemeenschappelijke vijand die corona heet. Dramatische verhalen van jonge mensen aan de beademing, doodziek, vechtend voor hun leven. Deze patiënten worden behandeld in absolute isolatie. Artsen en verpleegkundigen komen alleen binnen met schort, mondkapje, bril, handschoenen et cetera, en terecht.

Maar terwijl dat gaande is, zien huisartsen naar schatting 90 procent van alle mogelijke coronagevallen. Even tussen een wondroos en een palliatieve patiënt door. Liefst terwijl je zelf een beschermend pak draagt, maar daarvan zijn er in de huisartspraktijken soms maar één of twee over, dus je moet selectief zijn met je eigen gezondheid. Pak je die alleen bij een hoestende patiënt met koorts? Of ook zonder koorts? Wel of niet benauwd? Of ook bij keelpijn? Vorige week werd een collega besmet met corona na het zien van een patiënt met acute buikpijnklachten, verdenking blindedarmontsteking. ‘Het is een soort Russisch roulette voor huisartsen’, grapte een collega, en zo is het precies. Zo hechtte ik vorige week nog een wond op de arm van een hevig hoestende oudere meneer die meerdere malen in mijn gezicht hoestte voordat hij een mondkapje opzette. Of de liegende patiënt die zogenaamd komt vanwege een ‘onrustige moedervlek’, maar stiekem komt vanwege het hoesten want ‘als ik zou zeggen dat ik hoest mag ik niet komen’. Even vergetend dat hij daarmee de huisarts tegenover hem in gevaar brengt.

Op de vraag wat wij huisartsen moeten doen als we ziek worden, antwoordde de GGD: ga er maar vanuit dat het corona is en ga thuis uitzieken. Behalve als je geen koorts hebt, dan werk je gewoon door. Testen doen we alleen bij contact met een bewezen coronageval, wat veelal betekent: een patiënt die het ziekenhuis heeft bereikt en aldaar is getest. Maar dat is, gelukkig, nog altijd een minderheid.

Vlag in de hand en gaan voor het vaderland is het motto. Dapper ploeteren wij voort. Hopend op een beetje geluk, en de welwillende hulp van GGD en specialisten. We doen ons best, maar de grens is bereikt. Meer erkenning, bescherming en hulp bij patiëntenzorg in de eerste lijn is hard nodig om deze pandemie het hoofd te bieden, en uiteindelijk – want daar draait het allemaal om – de zorgcapaciteit van de ziekenhuizen niet te overvragen.

Danka Stuijver is huisarts in Utrecht

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden