CommentaarCarlijne Vos

Het COA draagt bij aan negatieve beeldvorming asielzoekers

Het asielzoekerscentrum (azc) in Rotterdam. Beeld Arie Kievit
Het asielzoekerscentrum (azc) in Rotterdam.Beeld Arie Kievit

Het stigmatiseren van asielzoekers draagt niet bij aan hun integratie in de Nederlandse samenleving.

De gegevens van duizenden asielzoekers blijken te zijn overgedragen aan de politie om onderzoek te kunnen doen naar criminele activiteiten zoals mensenhandel, fraude met verblijfsvergunningen en terrorisme. Het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) heeft hiermee de privacy van de hun toevertrouwde asielzoekers geschonden, zo lijkt het.

Het COA heeft de kritiek van juristen in NRC eerder deze week nog niet overtuigend weten te pareren. Verontrustend is vooral dat het COA voorbij gaat aan het artikel van de privacywetgeving waarin is bepaald dat gegevens over bewoners van asielzoekerscentra alleen gedeeld mogen worden bij verdenking van een strafbaar feit.

Door informatie te verstrekken over álle inwoners, wordt een hele groep in de verdachte hoek geplaatst. Hiermee draagt het COA bij aan de stigmatisering en negatieve beeldvorming van asielzoekers. Nu het draagvlak voor migratie en vluchtelingenopvang toch al afneemt, is dit zeer onwenselijk. Bovendien geeft verspreiding van gegevens over etniciteit en religie van azc-bewoners munitie aan het hardnekkige fenomeen van etnisch profileren.

Het COA heeft de zorgplicht om asielzoekers in een veilige omgeving op te vangen, totdat over hun aanvraag is beslist. Informatie over onschuldige burgers overhandigen doet vermoeden dat het bestuursorgaan zich laat meeslepen door de anti-migratiesentimenten in de samenleving. Nadat vorig jaar commotie was ontstaan over het verdoezelen van criminaliteitscijfers onder asielzoekers, lijkt nu juist actief gezocht te worden naar een stok om ze te slaan.

Veiligheidsproblemen met afgewezen asielzoekers of relschoppers in asielzoekerscentra zijn er beslist, maar deze zijn mede het gevolg van de trage procedures door bezuinigingen bij de IND, het gebrek aan activiteiten en geschikte huisvesting en het onvermogen om afgewezen asielzoekers terug te kunnen sturen naar veilige landen zoals Marokko, Albanië of Moldavië.

Het verdient verreweg de voorkeur om deze oorzaken van het wangedrag aan te pakken in plaats van onschuldige asielzoekers te stigmatiseren en zo hun integratie bij voorbaat te bemoeilijken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden