Het Chinese volk is een groot en beschaafd volk

China is niet zo gruwelijk als men doet geloven.

Het olympische vuur, de fakkel, heeft China bijna bereikt. Wat een spannende reis, wat een pijnlijke tocht. En wat moeten we nu met Tibet?

Het is het recht van de Tibetanen om van de gelegenheid van de Olympische Spelen gebruik te maken om hun stem luid te laten horen. Of wij het nu willen of niet, de Tibetanen en Chinezen blijven toch elkaars buren en ze zullen tot in de eeuwigheid naast elkaar wonen.

De onenigheid tussen Tibet en China is een historisch diepgeworteld etnisch probleem, dat met tientallen gelegenheden, zoals de Olympische Spelen, lang niet zal worden opgelost.

Opeens barstte er mondiaal geweld los tegen China. De wereldleiders werden plots allemaal dikke vrienden van Tibet. En de actievoerders waren buitengewoon agressief. We begonnen met z’n allen China zwart te maken.

Het Chinese volk was geschrokken door zoveel haat en agressie van de westerse beschavingen jegens hun land en voelde zich beledigd; waarom zoveel geweld?

Nobele westerse architecten

China bestaat al duizenden jaren. Tibet ook. En ze zullen voorlopig niet verdwijnen van de aardbol. Miljoenen Chinezen zijn getrouwd met Tibetanen en andersom.
En de vreugde van de Olympische Spelen is zowel voor de Chinezen als voor de Tibetanen.

De Chinese regering (hoe corrupt, hoe fout, hoe despoot dan ook) heeft toch alles op alles gezet om er iets moois van te maken. Gebaseerd op de grote Chinese geest en met de hulp van nobele westerse architecten hebben ze grote sprookjesachtige memorabele gebouwen gemaakt met bijzondere zwembaden, voetbalstadions en sportzalen.

Het Chinese volk, leiders inbegrepen, is bezig om van de Olympische Spelen een menselijk groot feest te maken. En ze schitteren van geluk dat ze die kans gekregen hebben.

De stem van de Tibetanen laten horen, is een geweldig protest, maar waarom moeten wij hun feest zo nodig bederven?

Natuurlijk mogen we niet zwijgen over de dictatuur in China, maar we mogen ook niet blind zijn voor diezelfde dictatuur die veel enorme stappen heeft gezet om het leven van Chinezen te verbeteren.

Achterstandswijk

We willen het misschien niet geloven, maar ze hebben het gedaan. Ook voor de Tibetanen. Tibet is geen achterstandswijk van China. Tibet is net zo waardig als alle andere deelstaten van het land.

Het Chinese volk is een groot en beschaafd volk met hardwerkende mensen die allemaal een droom hebben.

Corruptie, armoede en onderdrukking vind je overal in de wereld, maar China staat al lang niet meer in de top tien van onbeschofte onderdrukkers.

De communistische, of socialistische, of kapitalistische Chinese staat is niet zo gruwelijk als we doen geloven. Ze hebben veel van hun verleden geleerd. Het is een staat die toch probeert in dienst van één miljard en driehonderd miljoen Chinezen te zijn; werkgelegenheid voor hen te creëren, hun kinderen te onderwijzen, voor hun gezondheid te zorgen en hen gelukkig te maken.

Ze hebben nog een lange weg te gaan. We moeten dat grote hardwerkende volk opnieuw leren kennen. Het is goed als we er op vakantie gaan. We moeten de Chinezen in hun eigen straten, hun eigen huizen en op hun eigen plekken zien.

Pas daar zullen we zien wat een Chinees betekent en hoe diep ze van hun land houden. Iedereen moet echt een keertje naar China reizen. Eén deel van ons allemaal ligt daar op de plek waar de zon opkomt.

Veel geluk gewenst voor hun grote Chinese olympische feest. En ik blijf aan Tibet denken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.