Lezersbrievendonderdag 17 oktober

Het charmeoffensief van Vattenfall over een fossielvrij leven is een onverteerbare drogredenering

De ingezonden lezersbrieven van donderdag 17 oktober.

Redactie
Een kolencentrale van Vattenfall in Janschwalde, Duitsland. Beeld EPA
Een kolencentrale van Vattenfall in Janschwalde, Duitsland.Beeld EPA

Brief van de dag: het sprookjesbos van Vattenfall

Het Zweedse Vattenfall, het moederbedrijf van Nuon, is een charmeoffensief begonnen, onder meer met een paginagrote advertentie in de Volkskrant (14 oktober). Het bedrijf wekt energie op uit schone bronnen en streeft naar een fossielvrij leven. Als klant (een van bijna 2 miljoen) kreeg ik in een glossy uitgelegd hoe Vattenfall ‘het klimaatprobleem écht gaat oplossen met aantoonbare prestaties.’ Met trots wordt bericht over de daling van hun CO2-uitstoot en hun ‘duurzame’ energieprojecten op land (Coevorden en Gasselternijveen) en op zee (het ‘subsidieloze’ windpark Hollandse Kust Zuid).

Maar: geen woord over het plan om met ­300 miljoen euro overheidssubsidie in Diemen de grootste biomassacentrale van Nederland te bouwen. Slim, om daarover te zwijgen, want terwijl de wereld schreeuwt om meer bomen om CO2 af te vangen, gaat Vattenfall met miljoenen subsidie enorme hoeveel­heden bos kappen in Noord-Amerika en de Baltische Staten, dit hout verwerken tot pelletkorrels, drogen, verschepen en in Diemen opstoken met méér CO2-uitstoot dan een ouderwetse ­kolencentrale. Het sprookje is dat bos kappen en opstoken ‘fossielvrij’ is, omdat de aangeplante boompjes weer CO2 gaan vastzetten. Wat een onverteerbare drogredenering.

Piet van Wijk, Amsterdam

Het hart wordt niet dement

Ik kreeg veel enthousiaste reacties op het artikel ‘Dementie raakt het hoofd, maar niet het hart’ (Wetenschap, 12 oktober), waarin Margreet Vermeulen me interviewde over mijn nieuwe ­dementieboek. Even zo vaak kreeg ik ook de vraag hoe het boek heet, want dat stond er per abuis niet in. Langs deze ongebruikelijke weg het antwoord: Het hart wordt niet dement.

Huub Buijssen, Tilburg

Mayor of Amsterdam

High impact crime, street level bureaucrats, streetwise, aldus de burgemeester van Amsterdam in een interview (Ten eerste, 16 oktober). Hoezo, ver­engelsing van de Nederlandse taal?

Jan Jansen, Arnhem

Drugs

‘Halsema laat onderzoeken op welke manier drugsgebruikers op hun verantwoordelijkheid kunnen worden aangesproken.’ (Ten eerste, 16 oktober) Deze week begint het Amsterdam Dance Event. Dat lijkt me een uitgelezen moment.

Mariette Reineke, Amsterdam

Vertaling

Erdogan wil ‘rehabilitatie van de vrouwen en kinderen van de buitenlandse strijders’ (Ten eerste, 16 oktober). Bedoelt hij dat echt? Eerherstel voor die ten onrechte zo verguisde dappere vrouwen en kinderen? Of is hier sprake van een ongelukkige vertaling van het Engelse ‘rehabilitation’? Wat heel af en toe inderdaad ‘eerherstel’ betekent, maar veel vaker ‘revalidatie’, ‘afkicken’, maar ook, wat hier de bedoeling zal zijn, ‘reïntegratie’ en ‘resocialisatie’.

Martijn Kock, Amsterdam

Romeo en Julio

In reactie op de column van Marjon Bolwijn over verzorgingshuisouderen (terug) in de kast (Opinie & Debat, 15 oktober) en specifieker de alinea waarin de Groningse zanger Klaas Spekken zingt: ‘Er moest toch een liedje zijn. Al was het maar een refrein. Al waren het maar vijf ­regeltjes. Over Romeo en Julius.’

Zo’n lied bestond al in de jaren ­zeventig. Het was van Jules de Corte, zij het dat hij zong over Romeo en Julio, maar dat maakt voor de strekking niet uit.

Bart de Haas, Den Haag

Foei!

De Speld (15 oktober) wil 150 boeren naar Syrië sturen. Dat kan echt niet. Over de chaos en ellende in Syrië maak je geen grapjes!

Theo van Hees, Dieren

Redelijk

Boeren blokkeren het RIVM; dat klinkt redelijk. Boeren blokkeren het UMC Utrecht, het Wilhelmina ­Kinderziekenhuis en het Prinses Máxima Centrum voor kinder­oncologie. Hoe klinkt dat?

S.A. Koppes, Utrecht

Vroem

Je suis un tractor.

Johan Dijkstra, Breda

Gratie

De tot levenslang veroordeelde zesvoudig moordenaar Cevdet Y. zou volgens zijn advocaat na 36 jaar gevangenis toch eindelijk eens gratie moeten krijgen omdat hij ‘uitbehandeld’ is (Ten eerste, 16 oktober).

In ­medische kringen betekent ‘uitbehandeld’ dat er voor ziekten/zieken geen therapie bestaat, of dat toegepaste therapie niet meer tot ­genezing leidt. Een uitzichtloze situatie dus. Geen reden tot gratie.

Mijns inziens had hier moeten staan dat de behandeling klaar is en succesvol was, getuige de vele graden van vrijheid die de heer Y. nu al blijkt te hebben.

Bob van Dijk, Oosterwold

Vliegen

Schoolvoorbeeld van een contradictio in terminis: kabinet wil minder vakantievluchten om Schiphol in de toekomst beperkt te kunnen laten groeien (Voorpagina, 16 oktober). Begrijpt u het nog?

Jaap Lampe, Haarlem

Ruinerwold

Toch opmerkelijk. Je vermoedt dat er in een huis zaken gebeuren die niet helemaal pluis zijn; je schakelt een wijkagent in en die stuit op een ­gesloten deur en laat het daar bij. Bromsnor is er niets bij.

Jos Bonink, Tilburg

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden