Het CDA ontkomt niet aan het islamdebat

De radicale islam verknalt het feest van de terugkeer van godsdienst. De CDA is diep verdeeld en hult zich in stilzwijgen en durft het islamdebat niet aan.

Het CDA zit met de islam enorm in zijn maag. Net op het moment dat de christen- democratie lekker meesurft op een nieuwe antirevolutionaire golf - zie de terugkeer van burgerlijke deugden en waarden rondom gezin, religie en natie - knalt de radicale islam met bommen en granaten het podium op. Die verpest zo het hele feest van de terugkeer van godsdienst.

Religie was net bezig uit de verdomhoek te kruipen. Enkele geseculariseerde baby- boomers keerden terug naar het geloof van hun jeugd. CDA, KRO, NCRV en de katholieke kerk zetten onder het codewoord ‘normen en waarden’ een succesvolle herkersteningscampagne in gang. Maar nu loopt de islam als een zelfmoordcommando dwars door de porseleinkast van dat neotraditionalisme heen.

Daar was het CDA niet op voorbereid. Want het CDA mag ‘herbrond’ zijn (al retoucheert men Pim Fortuyn altijd weg uit de wederopstanding van het CDA na Paars), met het thema ‘integratie en islam’ was men niet klaar. De CDA-jongeren hebben gelijk. Het CDA duikt. Machtsmachine CDA laat die hete aardappel liever aan PvdA en VVD. Terwijl je juist van het CDA, als confessioneel expertisecentrum voor de scheiding tussen kerk en staat, een voordenkersrol bij de vreedzame inpassing van de islam in Nederland zou verwachten. Vergeet het maar.

Het CDA maskeert diepe verdeeldheid. Minister Donners juridisch-fundamentalistische omhelzing van de sharia staat haaks op de harde lijn van minister Verhagen die de idee van de westerse Leitkultur aanhangt. Oud-CDA-voorzitter Van Bijsterveldt zag de moslims als nieuwe aanwas voor het CDA, maar stootte op de Beweging Christelijke Koers die moslims juist uit de partij wil weren. De rooms-katholieke kerk toont haar gespletenheid in uitspraken van kardinaal Simonis (de islam is een ons wezensvreemde geweldsreligie) en bisschop Muskens (laten we God voortaan Allah noemen).

De christen-democratie zit met de islam in de maag. Antithese of kruistocht? Is de islam bondgenoot in een samenleving van God noch Gebod of blijft de islam de historische tegenvoeter van het christendom? Zelfs het CDA, met zijn achterban van brave oudere middengroepen, die ook nog eens buiten het strijdgewoel van de grote steden woont, zal niet ontkomen aan de rondvliegende scherven van het islamdebat. Hoe lang nog blijven de gelederen gesloten?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden