Brieven7 februari 2019

Het blauwe pak als uniform, vrije stropdaskeuze toegestaan

De lezersbrieven van donderdag 7 februari 2019.

De fractieleiders bij het begin van het Kamerdebat over het klimaat. Beeld Freek van den Bergh
De fractieleiders bij het begin van het Kamerdebat over het klimaat.Beeld Freek van den Bergh

In de Volkskrant van zaterdag 2 februari las ik op O&D een pleidooi voor het schooluniform. Gisterochtend zag ik een foto van de fractievoorzitters in de Tweede Kamer waarop die voordelen van het uniform prachtig worden geïllustreerd.

Het blauwe pak als uniform, vrije stropdaskeuze is daarbij toegestaan.

Ap Hilhorst, Nijmegen

Hierom staak ik

In de Brief van de Dag van dinsdag 5 februari verwacht Gerard de Bruine-Diepeveen van scholieren dat wij op de dag van de klimaatmars gewoon in de schoolbanken zullen zitten. Als belastingbetaler financiert hij per slot van rekening ook een deel van onze studie.

Als we deze redenering volgen, kunnen we maar beter stakingen in het algemeen afschaffen. De maatschappij wordt immers per definitie financieel benadeeld bij een staking. Mogen vrachtwagenchauffeurs dan ook niet meer in actie komen voor betere werkomstandigheden, als de staking voor negatieve effecten voor de economie zal zorgen?

Ik ben het eens dat jongeren zelf ook niet altijd zo milieubewust zijn en dit is precies ook waarom deze staking gehouden wordt. Wij willen niet alleen volwassenen de klimaatproblemen onder de ogen brengen, iedereen moet dit probleem inzien. De Bruine-Diepeveen had het zelf niet beter verwoorden: ‘Een beter milieu bereiken we door als maatschappij samen te werken’.

Aangezien wij als scholieren nog niet mogen stemmen is doordeweeks staken voor ons de enige manier om invloed uit te oefenen op problematiek, waar wij in de toekomst de meeste negatieve effecten van gaan voelen. Ik mis donderdag een les maatschappijleer. Mij lijkt het een mooi moment om hiervan de theorie over burgerschap in praktijk te brengen.

Mees van Aanhold (17 jaar), Nijmegen

Kinderklimaatprotest

Willem Mulder stelt dat de belangrijkste competenties die wij onze kinderen mee kunnen geven ‘het vermogen tot analytisch en abstract denken en de kunst van het accuraat en overtuigend communiceren’ zijn (‘Zet achtjarigen niet in voor wat ouders vinden’, O&D, 6 februari). Op zich hele nuttige competenties die ik ieder kind gun. Maar ik gun de volgende generatie ook een groot inlevingsvermogen, de kunst van het luisteren naar elkaar en de durf om te vertrouwen op hun gevoel. Dan krijgen we misschien een generatie die niet recht probeert te analyseren wat krom is.

M. de Grauw, Arnhem

Zinloos verzuim

Petje af voor conrector en leerlingen van het Kennemer Lyceum (Ten eerste, 6 februari) . Zij laten zien dat er andere manieren zijn om aandacht te geven aan het klimaat dan door te demonstreren. Namelijk door zelf actief aan de slag te gaan met klimaatvriendelijke oplossingen. In het artikel staan een aantal zeer goed uit te voeren oplossingen zoals vleesloos lunchen en de lunch meenemen in een broodtrommel. Als alle leerlingen zich hieraan gaan houden zet dit veel meer zoden aan de dijk dan het zinloze verzuim van hen die in Den Haag gaan protesteren. Want welke oplossingen dragen ze daarmee aan?

Nel Tijburg, Monnickendam

Groepsdruk

Willem Mulder ergert zich aan het initiatief op de school van zijn dochter alle kinderen in het groen gekleed maar school te laten komen om daarmee de klimaatproblemen onder de aandacht te brengen. Waarom nu deze ergernis? Kinderen werden en worden door school, kerk en ook ouders altijd al beïnvloed over thema’s waar ze misschien nog niet aan toe zijn.

Ik herinner me dat ik als leerling van (toen nog) de lagere school verplicht - uitgedost in oranje-rood-wit-blauw - met de hele school geacht werd een aubade te brengen voor de burgemeester (als stand-in voor de jarige koningin). Mulder zegt terecht dat we onze kinderen moeten leren zelf verantwoordelijkheid te nemen en kritisch na te denken over hun ­eigen gedrag. Vrijwel alle kinderen doen dat vroeg of laat ook. Dan ontwikkelen ze een eigen standpunt over klimaat, koningshuis of wat dan ook.

Koos van der Bruggen, Oegstgeest

Grootouders, verenigt u

Als we nou eens als alle grootouders de kinderen steunen die vandaag demonstreren voor hun klimaat door zo veel mogelijk met het openbaar vervoer te gaan en niet meer boven de 100 km per uur te rijden? Makkie toch, en het scheelt weer want we zijn met velen!

Albert Wester, Marja Dolsma, Burdaard

Joram van Klaveren

En nu maar wachten of hij ook een draai van 180 graden maakt met zijn mening over Zwarte Piet.

Ron Lee, Amsterdam

Openbaar vervoer 2.0

Top! Eindelijk gaat het openbaar vervoer (ov) fors worden verbeterd (Ten eerste, 6 februari). Bij verder lezen slaat echter de twijfel toe. Wie gaat het betalen? Private investeerders en de EU, lees ik.

Dit is de zoveelste keer dat er vage toekomstvisies in de verre toekomst voor het ov worden gepresenteerd zonder concreet plan en adequaat budget op de begroting. Gevolg is dat het ov opnieuw aan het kortste eind trekt en de wegenlobby er met het geld vandoor gaat.

Bart van Hoek, Den Haag

Naar de marge

Gisteren verscheen in de Volkskrant een plan voor frequente treindiensten in de Randstad. Opvallend is, dat een groot deel van Noord-Holland kennelijk niet meer tot de Randstad lijkt te horen. Plaatsen als Zaandam, Alkmaar, Hoorn en Den Helder worden gemarginaliseerd.

Hylke ten Cate, Haarlem

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden