OpinieDe week van de hoofdredacteur

Het betreurde einde van Het Nieuwste Schavot

null Beeld
Beeld
Philippe Remarque

Geachte Directie,

Ik hoop nog steeds dat a.s. zaterdag weer een nieuwe HNS pagina in de Volkskrant staat, maar ik vrees het ergste.

Dat schreef lid nummer 43 deze week aan de makers van Het Nieuwste Schavot. Het had ook een grap kunnen zijn. Bij HNS weet je het nooit. Dus pas vandaag is het echt duidelijk: de satirische sportpagina van Bert Wagendorp, Paul Onkenhout en John Schoorl, de enige krantenrubriek met een ledenvereniging, is niet meer, na 18 mooie jaren.

Er was verwarring:

Goeiedag!

Het is me niet duidelijk of de rubriek dubbelgangers nog bestaat, zoals het me niet duidelijk is of HNS nog bestaat (bijgevoegd: foto’s van Carla Suarez Navarro en Alfred E. Neuman).

Er was een klemmend beroep:

Afgelopen zaterdag was een rampzalige dag (...) Uit mijn directe omgeving verneem ik louter onbegrip, ingetogen woede en teleurstelling dat het een aard heeft (...)Misschien kunt u als hoofdredacteur gebruik maken van uw discretionaire bevoegdheid en Het Nieuwste Schavot alsnog weer in de zaterdagbijlage toelaten. Velen met en om mij heen wachten hoopvol af, ik niet minder.

Er was gemor:

Geachte Redactie,

Kan dit zomaar, zonder de leden te raadplegen?

met sportgroet,

een bedroefde Guus Luijters.

Er was voorzichtige berusting:

Als er echt, na ruim 10 jaar, zo maar een abrupt einde moet komen aan een van de leukste rubrieken van de krant, kan ik dat nog niet bevatten. Maar mocht het echt waar zijn, dan wil ik graag jullie en iedereen die elke week aan deze rubriek heeft gewerkt, hartelijk danken voor al het plezier dat ik heb gehad bij het lezen van jullie leuke maar vooral actuele bijdragen.

Er was zelfs opgeruimdheid: Heel jammer maar gelukkig hebben we het boek nog!

Hoe het is gegaan? Tijdens mijn Ruslandreis in augustus kregen de chef sport en ik onverwacht een mail van Schavot-oprichter Wagendorp, die schreef dat de drie wilden stoppen omdat ze te veel op routine dreigden te gaan draaien. ‘Voor anderen gaan zeggen dat de oude schwung is verdwenen, houden we de eer liever aan onszelf.’

Ikzelf was als fan van de HNS-ongein wel een beetje bedroefd. Maar als makers zoiets constateren, moet je dat respecteren. Om de pijn te verzachten vindt u hieronder de dubbelganger die de lezer in verwarring stuurde. En dit is de bijdrage die lidnr. 644 Klaas Geers me stuurde:

Voormalig medewerker van HNS Wim Pardon van de Stichting Afgekeurd verwoordde het desgevraagd als volgt:

‘Wat leven we toch in een onzekere tijd. Alle door ons omarmde vaste waarden vallen weg. Het middenvak bij korfbal, de 10 kilometer schaatsen als Olympische discipline, de pitspoezen in de gemotoriseerde sporten, de denksportrubriek van de Volkskrant, eerlijke Bekerlotingen, historisch gewortelde vaderlandse voetbalclubs als FC Wageningen en SC Veendam, de zwarte lederen voetbalschoen, roken tijdens het NK driebanden, witte tenniskledij en ga zo maar door. De voorgenomen afschaffing van de dividendbelasting valt hierbij volkomen in het niet. Gelukkig was daar elke zaterdag Het Nieuwste Schavot, waarin sport en maatschappij op onnavolgbare relativerende wijze met elkaar werden verweven. Het wegvallen van dit monumentale ijkpunt van spiegeling van (sportieve) werkelijkheid aan journalistieke fantasie en creativiteit slaat diepe wonden. Om met een bekend verslaggever (E. ten Napel) te spreken: goeie genade, wat een mokerslag!”

Als laatste toegift het mailtje dat de directie me een dag voor de laatste HNS stuurde:

Yo Philippe,

De laatste HNS, na 18 jaar. Vanavond is er een afscheidsfeest in Zaal Concordia met optredens van Willy Alberti en zingt Louis Davids nog een keer De Voetbalmatch. Laatste exemplaar wordt in ontvangst genomen door George Best, als het ’m lukt op tijd te komen. Gratis drank en ossenworst met zuur.

Leve vroeger!

De directie

Een laatste dubbelgangers. Beeld
Een laatste dubbelgangers.Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden