LezersbrievenWoensdag 2 december

Het besluit van minister Grapperhaus om De Bontridder niet te benoemen is een politieke keuze

De lezersbrieven van woensdag 2 december.

 Ferdinand Grapperhaus, minister van Justitie en Veiligheid, komt aan op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad.  Beeld ANP
Ferdinand Grapperhaus, minister van Justitie en Veiligheid, komt aan op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad.Beeld ANP

Brief van de dag: besluit van Grapperhaus wordt een boemerang voor het CDA

Voor het eerst in de bijna twintig jaar dat de Wet toetsing levensbeëindiging op verzoek en hulp bij zelfdoding bestaat, heeft een minister ingegrepen bij de benoeming van de voorzitter van de vijf toetsingscommissies (Ten eerste, 1 december). Minister Grapperhaus weigert de voordracht van Miriam de Bontridder, plaatsvervangend raadsheer bij het gerechtshof Amsterdam, te bekrachtigen. In eerste instantie zonder opgaaf van redenen. Later zei hij er niet over te kunnen uitweiden. Dus moeten we zelf aanwijzingen zoeken.

De Bontridder was in het verleden voorstander van het recht op zelfbepaling van het levenseinde en was tot 2019 bestuurslid van stichting De Einder. Daar ontsloeg ze werknemers die haar nauwkeurige richtlijnen niet wilden volgen. Hieruit en uit haar huidige functie mag blijken dat De Bontridder het als haar plicht beschouwt de wet te handhaven. Is de christelijke signatuur van deze minister bepalend? In het recente verleden koos zijn toenmalige, ernstig zieke echtgenote voor een zelfbepaalde dood. De zware gebeurtenis was volgens Grapperhaus ‘heftig, maar ook zo bijzonder’. Het besluit van minister Grapperhaus om De Bontridder niet te benoemen, bleef dinsdag onopgehelderd. Het zal niet zonder overleg met de politieke top van het CDA zijn genomen. Dus is de conclusie: het is waarschijnlijk politiek. De verkiezingen komen in beeld. De twee liberale partijen in het kabinet denken diametraal verschillend over het zelfgekozen levenseinde. Het CDA profileert zich evenals de meer uitgesproken ChristenUnie in een confessionele koers.

Het politiek maken van deze kwestie doet afbreuk aan de positieve evaluatie van de twintigjarige wet, die onlangs is gepubliceerd. En het brengt de moeilijke en juridisch kwetsbare positie van de artsen, die worden getoetst op hun individuele handelen, niet verder. Integendeel. De morele en politieke hamer komt juist van de minister die geen enkele gevoeligheid blijkt te hebben voor de medische beroepsgroep. Dit zal als een boemerang terugslaan op de minister en op het CDA.

André Daamen, adviseur zorg, Nijmegen

Cliteur (1)

Na het tumult rond Forum voor Democratie rijst nu de vraag of Paul Cliteur kan aanblijven als hoogleraar Encyclopedie van de Rechtswetenschap aan de Universiteit Leiden (Ten eerste, 1 december). Het is niet voor het eerst dat Cliteur in opspraak is.

Ik herinner mij een rel uit 2003 tussen Cliteur en de Leidse hoogleraren Henk de Jonge (theologie) en Henk Versnel (oude geschiedenis), waarbij Cliteur hartstochtelijk een boek verdedigde van de Italiaanse taalkundige Carotta, die meende dat de Jezus-figuur uit het christendom eigenlijk Julius Caesar was. Een onnozel boek vol kromme redeneringen en speculaties, waar Dan Brown zelfs van zou blozen, maar volgens Cliteur ‘een ontdekking die de hele cultuurgeschiedenis omver gooit’.

Cliteur verraadt zich keer op keer als iemand die, verblind door ideologie en idolate bewondering, al zijn wetenschappelijke scrupules laat varen. Dat is, zonder in te gaan op de inhoud van die ideologie, een gegronde reden om je af te vragen of hij als hoogleraar aan een universiteit op zijn plek is.

Marlies Jansen, Oegstgeest

Cliteur (2)

De volgens rector magnificus Carel Stolker ‘enorm goede onderzoeker en voortreffelijk docent’ Paul Cliteur loopt het risico uit zijn ambt te worden gezet omdat hij geen oordeel wil vellen over uitspraken van Thierry Baudet, die Cliteur niet zelf heeft gehoord. Dat is zijn goed recht. Cliteur is een bekend en vooraanstaand wetenschapper die zijn mening doorgaans niet onder stoelen of banken steekt. Ook als het gaat over fascisme, vreemdelingenhaat, antisemitisme of discriminerende opvattingen: die verwerpt Cliteur ten zeerste, bevestigde hij zaterdag in een bericht.

Dat men op straffe van ontslag nu van hem eist dat hij nog eens expliciet afstand doet van de uitspraken van de omhooggevallen windbuil Baudet, is geheel over the top. Universiteit Leiden zou een spraakmakend wetenschapper verliezen en inderdaad, Rudolph Cleveringa, de hoogleraar die zich in 1940 uitsprak tegen het ontslag van Joodse hoogleraren, zou zich in zijn graf omdraaien.

Johan Smit, Voorhout

Gedupeerd

Alle betrokken bewindslieden en hoge ambtenaren hebben hun zegje gedaan voor de commissie Kinderopvangtoeslag en ze vinden het verschrikkelijk wat er is gebeurd, maar ze zitten straks allemaal aan de gevulde kerstdis terwijl de gedupeerden wederom met een rammelende maag moeten aanschuiven. Deze schandalige zaak loopt al vele jaren en duizenden wachten op genoegdoening.

Hoe lang gaat dit nog duren? Nog jaren? Kabinet, maak schoon schip en geef alle gedupeerden voor Kerstmis (2020 welteverstaan) hun geld terug en laat de wond niet langer dooretteren.

Harry Koster, Duiven

Polderen

In de Volkskrant van 1 december staat het gevecht beschreven over de bestemming van polder Rijnenburg in Utrecht: er valt te kiezen tussen woningbouw of energiepark (Ten eerste). Rijnenburg is het laatst overgebleven stuk open landschap van de gemeente Utrecht. De polder is van hoge landschappelijke en cultuurhistorische waarde.

Opvallend dat enkel wordt geschreven over deze twee opties. De beleidsmakers komen niet op de gedachte zich sterk te maken voor een derde alternatief: helemaal niets doen met het gebied. Juist dat is voor de Utrechters op zowel de korte als de lange termijn veruit het aantrekkelijkst. Er wordt al jarenlang gepolderd over deze polder. Laten we hopen dat dit nog jarenlang zo doorgaat. Komende generaties zullen er blij mee zijn.

Frans Coolen, Vleuten

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden