Commentaar cryptomunt libra

Het belangrijkste gevaar van de libra is dat Facebook een nog grotere grip op ons leven krijgt

Met de libra dreigt Facebook een nog grotere grip op ons leven te krijgen. Dat is niet zonder gevaar.

Beeld REUTERS

Dat veel mensen verlangen naar een nieuwe munteenheid is goed te begrijpen. Met de huidige munten is sinds de kredietcrisis veel mis. Besturen van centrale banken die niet democratisch zijn gekozen en aan niemand verantwoording schuldig zijn, nemen besluiten die een enorme impact hebben op onze levens. Zij bepalen wat er overblijft van ons pensioen, zij creëren met hun lage rente bubbels op de vastgoedmarkt, waardoor huizen voor starters onbetaalbaar worden en de welvaartskloof snel groeit.

De centrale banken maken het leven voor banken bovendien wel erg eenvoudig. Ze kunnen gratis geld lenen bij de centrale banken en dat vervolgens met een flinke opslag uitlenen. De winst is enorm en de risico’s zijn nul. Het is daarom volstrekt logisch dat nieuwe partijen opduiken om een concurrerend geldstelsel te bouwen.

De introductie van de bitcoin en andere cryptomunten was een eerste poging de almacht van de banken te breken. De libra van Facebook heeft meer kans van slagen, gezien het enorme kapitaal dat er achter zit. Facebook bulkt zelf van het geld en heeft bovendien andere multinationals bereid gevonden zich aan te sluiten bij het initiatief.

Zoals vaker in Silicon Valley wordt deze nieuwe zakelijke activiteit gepresenteerd als een vorm van liefdadigheid. Facebook wil ook nu vooral de wereld beter maken door iedereen de mogelijkheid te geven te betalen met een waardevaste munt. Voor inwoners van Venezuela en Zimbabwe, die lijden onder mega-inflatie, is dat potentieel geweldig. De nieuwe munt wordt ondergebracht in een onafhankelijke, niet op winst gerichte ledenorganisatie.

Zodra Facebook zich ergens mee bemoeit, moeten we ons zorgen maken om onze privacy. Uiteindelijk wordt het bedrijf rijk met dataverkoop. Het is moeilijk voorstelbaar dat ze de data over het betaalverkeer niet zullen vermarkten. De huidige banken doen dat overigens ook. Zo bestudeert ING uw betaalgegevens en doet aanbiedingen op maat.

Het belangrijkste gevaar is dat Facebook een nog grotere grip op ons leven krijgt, te machtig wordt. In plaats van dit initiatief te bestrijden, doen politici er beter aan om na te denken hoe techmolochen als Facebook en Google op den duur kunnen worden opgesplitst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden