Commentaar OV-staking

Het begrip van de Nederlanders voor de staking toont aan: het is tijd om zaken te doen

Het begrip voor de ov-staking markeert een belangrijk moment: het is tijd voor een pensioenakkoord.

Door de OV staking gaat de pont niet tussen het Eye film in Amsterdam-Noord en Amsterdam Centraal . Deze fietser wordt door een vriend opgehaald bij het film museum. Beeld Raymond Rutting

Bij al het voor de hand liggende geklaag over de ongemakken rond de grote ov-staking van dinsdag, brachten de opinieonderzoeken ook een belangrijker onderliggend signaal: de overgrote meerderheid van de Nederlanders heeft begrip voor de actie en vindt het goed dat zo meer druk wordt uitgeoefend op de pensioenonderhandelingen.

Bij de eindeloze impasse waarin die onderhandelingen zijn terechtgekomen, is dat voor het kabinet en voor de vakbeweging zelf een niet te negeren signaal: de tijd dringt, de onzekerheid duurt voor veel mensen te lang.

Voor het kabinet is dit geen eenvoudig dossier. De gestage verhoging van de AOW-leeftijd was aan het begin van dit decennium een belangrijke politieke doorbraak. Als een van de eerste landen in Europa liet Nederland zien te begrijpen dat de vergrijzing een prijs heeft. En het werpt z’n vruchten af. Mede dankzij deze ingreep is de dreiging van een buitensporig overheidstekort op de lange termijn afgewend. Het zou kortzichtig zijn om dat enorme rendement nu opeens weer op de helling te zetten.

Maar dat vragen de stakers dan ook niet. Zij willen vooral een pas op de plaats: voorlopig niet verder verhogen en bovenal meer maatwerk. We weten inmiddels hoezeer de lagere inkomens verder op achterstand zijn gezet. De optelsom van jonger beginnen met werken plus een aanmerkelijk lagere levensverwachting pakt oneerlijk uit. Een andere maatschappelijke tweedeling, die tussen werknemers met vaste contracten en flexwerkers, dringt zich ook naar voren in het pensioendebat. Een steeds groter deel van het land bouwt te weinig pensioen op om te kunnen rekenen op een comfortabele oude dag.

Dat zijn wezenlijke problemen die vragen om structurele oplossingen. Het kabinet stelt zich al een stuk buigzamer op dan een jaar geleden. Sinds dinsdag weet het bovendien dat het in elk geval GroenLinks of de PvdA nodig heeft om nieuwe pensioenregels door de Eerste Kamer te krijgen — partijen dus die de eisen van de vakbeweging grotendeels delen. Dat maakt het speelveld tamelijk overzichtelijk, mits ook de vakbeweging zichzelf niet dichtmetselt in het eigen eisenpakket. Het is tijd om zaken te doen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden