Commentaar Handelsoorlog

Het armpje drukken tussen de twee economische grootmachten gaat nog wel even door

De wereldeconomie wordt steeds meer bedreigd door impulsieve geopolitiek van president Trump.

De Chinese en Amerikaanse vlag voor de ontmoeting tussen de twee grootmachten in Shanghai. Beeld Reuters

China en de VS proberen dezer dagen in Shanghai opnieuw een einde te maken aan de al een jaar durende handelsoorlog. De hoop op een positieve uitkomst is door beide zijden al getemperd. China straalt uit niet te zwichten voor de ‘arrogantie en het egoïsme’ van de VS. Trump waarschuwt China niet te talmen. Als hij volgend jaar is herkozen, wacht ‘een veel slechtere deal’.

Het armpje drukken tussen de twee economische grootmachten gaat dus nog wel even door. De rest van de wereld kan slechts toekijken hoe president Trump met zijn eigengereide eigen-volk-eerstpolitiek afrekent met het tijdperk waarin globalisering, vrijhandel en internationale verdragen vanuit gedeelde belangen werden nagestreefd.

De enige hoop daarom is dat beide landen worden ingehaald door de economische werkelijkheid en dat de leiders zich hierdoor gedwongen voelen hun ambities te matigen. China begint de Amerikaanse importheffingen ter waarde van 250 miljard dollar nu te voelen: de economie groeit lang niet zo sterk meer als voorheen. Mensen verliezen hun banen waardoor sociale onrust kan ontstaan.

In de VS zijn boeren, vooral in de zuidelijke Republikeinse staten, zwaar getroffen door de Chinese importmuur. Hoewel de regering de boeren belooft te compenseren ter waarde van 16 miljard dollar, is het duidelijk dat een dergelijk kostbare redding niet voor herhaling vatbaar is. Met de verkiezingen volgend jaar voor de boeg kan Trump zich geen structurele economische problemen veroorloven.

De gevolgen van de geopolitieke- en handelsoorlogen die Trump voert, worden inmiddels wereldwijd ondervonden. Zo bleek duidelijk bij de Amerikaanse boycot van de Chinese technogigant Huawei dat ook niet-Chinese bedrijven, waaronder het eigen Amerikaanse Apple, worden getroffen. Hetzelfde gebeurt met de sancties die de VS Iran hebben opgelegd en waardoor de EU nu gedwongen is een uitweg te zoeken, zowel politiek als economisch.

Als buitenstaander kunnen landen nu niet veel meer doen dan in elk geval geopolitiek en economie van elkaar te scheiden, om te voorkomen dat ze worden meegezogen in ‘oorlogen’ waarin Trump alle belangen met elkaar vermengt en zich gevaarlijk onvoorspelbaar toont.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden